Amy Winehouse je bila izjemen talent. Foto: Reuters
Amy Winehouse je bila izjemen talent. Foto: Reuters
Kip, ki ga bodo v Camdnu postavili Amy v čast. Foto: Scott Eaton

Biografija Amy Winehouse: The Untold Story (Amy Winehouse: Nepovedana zgodba) trdi, da se je Amy skušala ubiti slabo leto dni po tem, ko je njen oče Mitch Winehouse zapustil njeno mamo Janis zaradi druge ženske.

Avtorica Chloe Govan razkriva, da je ločitev staršev deklico močno prizadela in jo pognala v brezno samodestruktivnosti, ki je vrhunec doživela s prevelikim odmerkom tablet. Penečih ust jo je še pravi čas našla njena prijateljica.
"Amy sem našla, ko se je držala za trebuh v hudi agoniji. V ustih je imala peno in gledala je z belim. Vzela je prevelik odmerek tablet, ker ni hotela živeti. Rekla mi je, da si je želela dolgega spanca," je za knjigo povedala omenjena prijateljica.

In še: "Za Amy je bil razhod njenih staršev zelo boleč. Morda si je res nadela fasado, kot da se je to ni dotaknilo, a da jo je oče zapustil zaradi neke druge ženske, je bilo za Amy najhujše, kar ji je lahko storil. Pri desetih je že pokadila svoj prvi joint in nekateri so že takrat menili, da je na poti v propad."
Fascinirana nad zloglasnim "klubom 27"
Knjiga še navaja, da je bila Winehousova popolnoma fascinirana nad zloglasnim "klubom 27" in si je želela biti poveličevana po smrti kot sloviti glasbeni velikani, ki so umrli pri 27 letih: Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix in Janis Joplin.

Alex Foden, frizerka, ki je "zakrivila" Amyjino ikonično retro, visoko natupirano pričesko, je povedala, da je pevka pogosto govorila o smrti. "Amy mi je nenehno govorila, da je prepričana, da bo umrla mlada, in da ve, da bo članica kluba 27. Mislim, da je skoraj morala umreti kot legenda," je dejala.

Amy Winehouse, ki je umrla 23. julija 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom, se je nedvomno zapisala v zgodovino - zanamci se je bodo lahko spominjali tudi z bronastim celopostavnim kipom, ki ga bodo v londonskem predelu Camden, kjer je pevka živela, postavili 14. septembra, na Amyjin 30. rojstni dan.