31. avgusta sta se civilno poročila na vrtu knežje palače. Za cerkveno poroko sta izbrala precej bolj zimski Gstaad. Foto: Twitter
31. avgusta sta se civilno poročila na vrtu knežje palače. Za cerkveno poroko sta izbrala precej bolj zimski Gstaad. Foto: Twitter
Gstaad, cerkev svetega Nikolaja
Prizorišče poroke kot iz pravljice. Cerkev sv. Nikolaja je del samostana Rougemont iz 11. stoletja. Foto: EPA
Gstaad, restavracija Eggli
Restavracija Eggli, kamor sta Andrea in Tatiana na predvečer poroke zbrane povabila na fondi. Foto: EPA

29-letni Andrea, sin Caroline Monaške, ki bo v primeru, da njegov stric Albert umre brez v zakonu rojenega potomca (kar se zdi vedno verjetneje), po materi nasledil monaški prestol, in leto dni starejša Tatiana, sicer vnukinja drugega najbogatejšega Kolumbijca, Julia Maria Santa Dominga, sta bila zaročena že od leta 2012 (par pa že več let prej).

Skromna in igriva civilna poroka
Julija istega leta sta prek tiskovnih predstavnikov njegove matere oznanila, da pričakujeta prvega otroka, in napovedala skorajšnjo poroko. 21. marca lani se jima je rodil Sascha (s polnim imenom Alexandre Andrea Stefano Casiraghi), avgusta pa sta se poročila na skromnem civilnem obredu na vrtu knežje palače v Monaku. Nevesta je nosila preprosto (a drago) poročno obleko znamke Missoni, sandale in venec rož v laseh. Skromen sprejem je bil tematsko obarvan - kot v zabaviščnem parku so za "prigrizke" skrbeli sladoledarji, "prodajalci" pokovke in drugi ponudniki sladkih dobrot, zvečer pa so gostom ponudili še preprosto večerjo.

Zvesta svojemu preprostemu življenjskemu slogu sta se odločila, da cerkvenega obreda ne bo, kot je tradicionalno veljalo za člane ožje družine monaškega kneza, v "domači" cerkvi, ampak sta si za prizorišče izbrala švicarsko letovišče Gstaad, ki je posebej pri srcu Tatiani, saj je tam odraščala - obiskovala je namreč tamkajšnjo zasebno šolo.

Pred cerkveno poroko še sinov krst
Da si res želita, da bi bil ta dan samo njun, je bilo sicer mogoče razbrati že iz vabil na poroko - po poročanju francoske revije Point de Vue sta izbranim svatom poslala preprosto razglednico v slogu 30. let 20. stoletja in jih prosila, naj si zapomnijo "njun" datum - 1. februar 2014. Za cerkveni obred sta izbrala majhno cerkev svetega Nikolaja, ob kateri so posebej za to priložnost "zrasla" s cvetjem okrašena drevesa in kamor sta v petek, dan pred poroko, h krstu nesla tudi svojega desetmesečnega sina.

Nič razkošne predporočne večerje, ampak le švicarski fondi
Prijatelje (med njimi so tudi Tatianine dobre prijateljice, dedinja modnega imperija Missoni Margherita ter podobno bogati Fabiola Beracasa in Olympia Scarry) in družino sta povabila na preprosto predporočno večerjo v povsem običajno restavracijo Berghaus Eggli, kjer slovijo po (tudi sicer znamenitem) švicarskem fondiju in od koder je mogoče občudovati čudovit razgled na zasnežene švicarske gore. Goste so do restavracije prepeljali na pozimi edini mogoči način - s kabinsko žičnico.

Sama poroka je potekala ob soju sveč v že omenjeni cerkvi svetega Nikolaja, ki je sicer del samostana iz 11. stoletja, sledila pa je poporočna zabava v hotelu Palace. Zanimivo je sicer, da so bili od družine na poroko povabljeni le ponosni starši obeh, pa tudi Andrejev brat Pierre in sestra Charlotte s partnerjema ter sestra Alexandra, na poroko pa ni bilo kneza Alberta in njegove žene Charlene.