Joliejeva izpostavlja pomen širjenja razprave o tem, kako izboljšati pravice žensk in končati nekaznovanje zločinov, ki nesorazmerno prizadene ženske, kot je spolno nasilje v oboroženih konfliktih. Foto: EPA
Joliejeva izpostavlja pomen širjenja razprave o tem, kako izboljšati pravice žensk in končati nekaznovanje zločinov, ki nesorazmerno prizadene ženske, kot je spolno nasilje v oboroženih konfliktih. Foto: EPA
false
Večji angažma v boju proti spolnemu zlorabljanju v vojni je sprožila prav Joliejeva, ki z UNCHR-jem sodeluje že od leta 2001. Foto: Reuters

Joliejeva bo ena izmed štirih gostujočih profesorjev, ki bodo sodelovali pri novem magistrskem študijskem programu, posvečenem ženskam, miru in varnosti.

Zvezdnica je v odzivu izrazila zadovoljstvo in upanje, da bodo londonski prestižni šoli sledile tudi druge akademske ustanove. Ob tem je izpostavila pomen širjenja razprave o tem, kako izboljšati pravice žensk in končati nekaznovanje zločinov, ki nesorazmerno prizadene ženske, kot je spolno nasilje v oboroženih konfliktih.

Gostujoči profesorji predavajo in sodelujejo v delavnicah in na javnih dogodkih, so pojasnili na univerzi London School of Economics. Na novi program se bodo lahko študentje prijavili avgusta.

Za gostujočega profesorja so na londonski šoli imenovali tudi nekdanjega britanskega zunanjega ministra Williama Haguea, ki je skupaj z Joliejevo leta 2010 ustanovil pobudo Preprečevanje spolnega nasilja v konfliktih.

"Uporaba posilstva kot orožja je sramotna"
Večji angažma v boju proti spolnemu zlorabljanju v vojni sta pred dvema letoma sprožila prav Hague in Joliejeva, ki z UNCHR-jem sodeluje že od leta 2001. Motiv sta našla prav pri žrtvah nasilja na območju nekdanje Jugoslavije.

"Ne bo miru, dokler posiljujejo ženske na vojnih prizoriščih. Posilstva med vojno so dejstvo. Uporaba posilstva kot orožja je sramotna," je poudarila.

Na to temo je posnela tudi svoj režiserski prvenec, ki govori o vojni v BiH-u med letoma 1992 in 1995. Zgodba pripoveduje o Srbu in Bošnjakinji, ki se zaljubita na predvečer vojne, v kateri se znova srečata, vendar so zdaj njune vloge drugačne, saj se znajdeta na nasprotnih straneh - on je vojak, ona pa ujetnica.