Angelina Jolie med obiskom pri bošnjaških družinah v vasi Goražde leta 2010. Foto: EPA
Angelina Jolie med obiskom pri bošnjaških družinah v vasi Goražde leta 2010. Foto: EPA

Po pisanju bosanskega Dnevnega Avaza je oskarjevka in režiserka - njen režijski prvenec V deželi krvi in medu tematizira ljubezen med srbskim vojakom in muslimanko med vojno na Balkanu - na letališču delovala sproščeno, nastavljala se je fotografskim objektivom in poklepetala s pripadniki sedme sile.

Igralka je v Sarajevo prispela iz Londona, kjer je včeraj promovirala svoj najnovejši film Unbroken.

Angelina je za medije izjavila, da je v Bosno in Hercegovino prišla, da bi se srečala z žrtvami spolnega nasilja med vojno v BiH-u: "Tukaj smo, da bi se srečali z vojnimi žrtvami v Bosni, ženskami in moškimi, ki so bili posiljeni in imajo hude travme. Uporaba posilstva kot vojnega orožja je eden izmed največjih zločinov našega časa," je dejala Angie in dodala, da je svet predolgo toleriral takšne zločine: "Naš cilj je prenesti glasove preživelih in pozvati svet, da jih podpre v boju proti zločinom."

Jolie in Hague se bosta skupaj s hrvaško zunanjo ministrico Vesne Pusić in diplomati iz Avstrije in Madžarske udeležila konference, posvečene boju proti spolnemu nasilju v vojnih spopadih, ki jo organizira ministrstvo za obrambo BiH-a in veleposlaništva Velike Britanije in Norveške v BiH-u.

Angelina se je z britanskim zunanjim ministrom z letališča odpravila proti hotelu Bristol, kjer naj bi ugledna gosta, ki nista imela posebnih zahtev, preživela le eno noč.

Med bivanjem na bosansko-hercegovskih tleh naj bi Hague in Joliejeva obiskala tudi množično grobišče v Srebrenici, kjer je bil poleti leta 1995 zagrešen krvavi pokol več kot 8.000 muslimanov, ki ga je mednarodno sodišče v Haagu razglasilo za genocid.

Angelina Jolie je skupaj s partnerjem Bradom Pittom Sarajevo nazadnje obiskala leta 2012, ko je predstavila omenjeni film, ob tej priložnosti je postala tudi častna občanka mesta na obrežju Miljacke.

Leta 2011 je bila gostja tamkajšnjega filmskega festivala, direktor prireditve Mirsad Purivatra ji je takrat izročil častno srce Sarajeva. Predtem je Bosno in Hercegovino obiskala kot ZN-ova ambasadorka dobre volje.