Angelina si je lani na glavo nakopala sveto jezo srbskega naroda, saj naj bi se igralka odločila, da bo lobirala za ukinitev
Angelina si je lani na glavo nakopala sveto jezo srbskega naroda, saj naj bi se igralka odločila, da bo lobirala za ukinitev "genocidne tvorbe" Republike srbske. Pozneje je na svojem Twitter profilu igralka napisala, da kako lahko Srbi verjamejo taki zgodbi? Foto: EPA
Slavko Goluža
Slavko Goluža je dvignil prah s svojo (ne)premišljeno izjavo. Foto: MMC RTV SLO

"Šokirale so me izjave hrvaškega rokometnega selektorja po tekmi s Srbijo. Nekateri ljudje ne razumejo smisla olimpijskih iger," je dejala in dodala: "Nacionalizem se ne sme mešati s patriotizmom."

Dolgoletni hrvaški rokometni reprezentant, ki se je po koncu kariere kot profesionalni športnik podal v trenerske vode, je po zmagi nad Srbijo izjavil: "Ničesar mi ne more pokvariti tega dne. Pokazali smo, da smo boljši od Srbije, ko se igra na nevtralnem terenu."

Besede, ki pa so razjezile ne le srbsko javnost, temveč tudi hollywoodsko igralko, pa so: "Ne morem mimo tega, ampak vsaka misel na tekmi me spominja na film The Storm (Nevihta)." Selektor "kockastih" ni povedal, na katerega izmed filmov s tem naslovom misli, Srbi pa so prepričani, da je bila to provokacija Goluže.

Rade Šerbedžija, veliki prijatelj Angeline Jolie, je za Večernji list izjavil, da ne ve, ali so to resnično Angelinine besede, dodal pa je: "Če je Slavko Goluža v svoji izjavi mislil na operacijo Nevihta, potem bi vsak normalen človek to obsodil in sam bi se podpisal pod besede, napisane na tem Twitterju. No, po drugi strani morda rokometni trener s to izjavo ni mislil na vojno akcijo, temveč na ameriški film Nevihta."

Uspešna napadalna akcija ali "etnično čiščenje?
Čeprav Nevihto tudi v mednarodnih vojaških učbenikih opisujejo kot primer uspešne napadalne akcije in jo imajo na Hrvaškem za legalno potrditev svoje državnosti, pa v Srbiji in hrvaški Srbi večinoma menijo, da je ta operacija pomenila "etnično čiščenje" in "največji eksodus Srbov iz Hrvaške". Zaradi operacije Nevihta, s katero je Hrvaška iz srbskih rok znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, je svoje domove na Hrvaškem zapustilo 200.000 Srbov.