Glas o superzvezdnici Beyonce je kljub informacijskim blokadam prispel tudi do Kube, kjer so jo pozdravili navdušeni domačini. Foto: EPA
Glas o superzvezdnici Beyonce je kljub informacijskim blokadam prispel tudi do Kube, kjer so jo pozdravili navdušeni domačini. Foto: EPA
Medtem ko sta obedovala v najboljših restavracijah, kar jih ima ponuditi Kuba, je policija okoliške ulice zaprla, v nočnem klubu El Gato Tuerto, nato pa v Casa de la Musica, sta na salso plesala do jutranjih ur. Foto: EPA

Tam so ju pričakale množice ljudi in ju spremljale ves čas, ko sta se z roko v roki sprehajala po mestu. Jedla sta v najboljših restavracijah, plesala na kubansko glasbo, se sprehodila skozi staro mesto središče in se prijazno fotografirala s Kubanci, ki so ju prepoznali kljub že več kot pol stoletja trajajočemu ideološkemu sporu med ZDA in Kubo.

Javno vznemirjenje
Bey in Jay sta gotovo dve izmed najslavnejših ameriških imen, ki so obiskala ta karibski otok v zadnjih letih (tam so bili so še Bill Murray, Sean Penn in James Caan, igralski velikani, ki pa niso ravno idoli množic), a nihče doslej ni povzročil takšnega javnega vznemirjenja. Na neki točki se je na glavnem trgu v Stari Havani okrog njiju zbralo več tisoč ljudi, zato je njuna ekipa varnostnikov obisk skrajšala.

Jay-Z je bil v kratkih hlačah, srajci s kratkimi rokavi in slamnikom na glavi videti kot povprečen ameriški turist, seveda v ustih ni manjkala kubanka. Beyonce pa je v barviti obleki, z velikimi sončnimi očali, visečimi uhani in kitkami, spetimi visoko na glavi, upravičila status modne navdušenke.

Sta si zagotovila dovoljenje?
Par sicer medijem ni pojasnil, kaj je bil (poleg praznovanja petletnice poroke) razlog njunega obiska na Kubi, a dobro obveščeni viri pravijo, da nikakor ni šlo za naključje, povabilo naj bi ju kubansko ministrstvo za turizem.

Dolgoletni ameriški trgovinski embargo proti Kubi večini Američanov onemogoča potovanje na otok brez posebnega dovoljenja ameriške vlade. Je pa v zadnjih letih Obamova vlada olajšala potovanje na Kubo v okviru akademskih, verskih in kulturnih izmenjav.

Kot so za Reuters sporočili iz Washingtona, niso vedeli za zvezdniški obisk na Kubi, dodali so, da bi se Beyonce in Jay-Z, če nista pridobila potrebnih dovoljenj za pot, lahko znašla v težavah.