Glasbenika Beyonce in Jay-Z sta v Havani lani praznovala peto obletnico poroke. Ogledala sta si stari del prestolnice, ki je pod zaščito Unesca, in se fotografirala s tamkajšnjimi prebivalci. Foto: EPA
Glasbenika Beyonce in Jay-Z sta v Havani lani praznovala peto obletnico poroke. Ogledala sta si stari del prestolnice, ki je pod zaščito Unesca, in se fotografirala s tamkajšnjimi prebivalci. Foto: EPA
Američanom brez posebnega dovoljenja ameriške vlade potovanja na Kubo niso dovoljena, v primeru kršitev predpisov pa sta predvideni do desetletna zaporna kazen in globa v znesku 193.000 evrov. Foto: EPA

"Nič ne kaže na to, da so bila kršena pravila ZDA, zato smo se odločili, da je nesmiselno sprožiti nadaljnjo formalno preiskavo," je v sredo dejal generalni inšpektor na uradu finančnega ministrstva.

Štiridnevni obisk slavnega ameriškega para je bil kulturne narave, ministrstvo za finance pa je odobrilo obisk Kube, so predstavniki para dejali pred časom. Dodali so, da potovanje ni vključevalo srečanj s kubanskimi politiki, niti obiska plaž, temveč zgolj druženje s kubanskimi umetniki in glasbeniki, pa tudi obisk nočnih klubov.

Zvezdnika nista edina ameriška zvezdnika, ki sta obiskala Kubo v zadnjih letih, pred njima so to storili Bill Murray, Sean Penn in James Caan, sta pa edina, ki sta s svojim obiskom dvignila veliko prahu v ZDA.

Republikanska člana predstavniškega doma ameriškega kongresa sta od pristojnih oblasti zahtevala pojasnilo o naravi obiska ameriškega zvezdniškega para Beyonce in Jay-Z na Kubi. Obisk se republikancema zdi sporen, saj ameriška zakonodaja Američanom prepoveduje turistična potovanja na Kubo.

"Kot veste, zakonodaja ZDA prepoveduje odobritve finančnih transakcij za turistične dejavnosti na Kubi," sta v izjavi zapisala Ileana Ros Lehtinen in Mario Diaz Balart. Dodala sta, da tovrstne omejitve veljajo zato, ker je Kuba na ameriškem seznamu držav, ki sponzorirajo terorizem, poleg tega pa je tudi ena najhujših kršilk človekovih pravic.

Obamova administracija je ohranila embargo na turistična potovanja na Kubo, so pa sprejeli nekaj omejitev, tako da ameriški državljani lahko s posebnim dovoljenjem vlade obiščejo Kubo, ampak le zaradi študijskih, verskih in kulturnih razlogov. V primeru kršitev predpisov pa sta predvideni do desetletna zaporna kazen in globa v znesku 193.000 evrov.

Kljub prepovedi Kubo vsako leto obišče na tisoče Američanov, ki tja potujejo prek tretjih držav, ameriške oblasti pa te ljudi le redko sodno preganjajo.