Za prepričevanje javnosti o družinski idili je letos izkoristila podelitev MTV-jevih glasbenih nagrad. Foto: Reuters
Za prepričevanje javnosti o družinski idili je letos izkoristila podelitev MTV-jevih glasbenih nagrad. Foto: Reuters
Čez leto je polnila naslovnice zaradi ugibanj o trdnosti zakona z Jay Z-jem. Foto: Reuters
Beyoncé
Dominirala je na podelitvi MTV-jevih nagrad. Foto: Reuters
Ves čas pa je prek družbenih omrežij skrbela za premišljene 'vpoglede' v svoje zasebno življenje. Foto: EPA

Brez oglaševanja je čez noč objavila 14 skladb in 17 videospotov, ki jih je skupaj z ekipo ustvarila v popolni tajnosti. Zaradi inovativnosti je prepričala ljudi, da so kupili njeno glasbo. Seveda ji to ne bi uspelo brez pomoči iTunes, prek katerega je tudi objavila nov album.

Malo presenečenje je tudi spremenilo odločilen dejavnik v izdajanju albumov - čakanje nanj. Cikel izdaje novega popalbuma danes zahteva izdajanje singlov in neskončne promocijske cikle, ki vodijo do albuma (ne pozabimo, da je Beyoncé na začetku leta 2013 apetite po novem albumu vzbudila že z nastopom med odmorom Super Bowla, dokumentarcem o lastni veličini in s koncertno turnejo Ms. Carter Show, ki jo je pripeljala tudi na Hrvaško).

V 24 urah je prodala 430.000 izvodov in v treh tednih dosegla platinasto naklado. Toda še bolj kot glasba je presenetila izdaja 17 videospotov - iznajdljivi trik izvajalke, ki ji ni všeč, koliko prvi izdani singel oblikuje pripovednost celotnega albuma.

Še nikoli prej tako osebna
Z izdajo Beyoncé (kot se imenuje album) pa je pokazala tudi novo osebnostno plat, s katero se je rešila skladb o emancipaciji žensk (kot je to počela z Destiny's Child). Odprla se je tudi pri svojem zasebnem življenju - potem ko ga je leta držala zase. In s tem svojevrstno začrtala pisanje rumenih medijev v letu 2014.

Ti so se ukvarjali z vprašanjem, ali se z Jay Z-jem razhajata in kako trdna je njuna zveza. Nekaj je namignila v skladbi Mine: "Been having conversations about break-ups and seperations / I'm not feeling like myself since the baby / are we gonna even make it? (Pogovarjam se o razhodih in ločitvah / Ne počutim se kot jaz od rojstva otroka / ali nama bo sploh uspelo?)

Skupaj sta šla na turnejo On the Run Tour, s katero se je zdelo, da želita potrditi svoj status najvplivnejšega para v glasbeni industriji. Govorice o varanju, incident Jay Z-ja z njeno sestro Solange v dvigalu in govorice o sestankih z odvetniki, so načele sliko o idili pevke. Na reviji Time so ob analizi njenega leta zapisali: "Ker je Beyoncé toliko razkrila na albumu, v primerjavi s prejšnjimi, smo težje ločili umetnost od umetnice."

Javna družinska drama
Govorice je utišala sama, ko je med 15-minutnim finalnim nastopom na podelitvi MTV-jevih glasbenih nagrad pokazala, zakaj ostaja na vrhu brez konkurence. Vse skupaj pa je bila le uvertura v podelitev posebne nagrade Michaela Jacksona za življenjske dosežke, ki jo je prejela iz rok moža Jay Z-ja in hčerke Blue Ivy.

"Nagrado prejme največja zabavljačica na svetu," je z nagovorom, poljubom in objemom branil Jay Z svoj zakon pred vedno glasnejšimi govoricami, da se največja zaslužkarja med glasbeniki ločujeta. Beyoncé je s tem že drugič izkoristila podelitev VMA za svojo osebno promocijo. Prvič je to storila leta 2011, ko je med podelitvijo razkrila, da je noseča.

Toda če se vrnemo na glasbo: album je v igri za šest grammyjev, s tem se je zapisala v zgodovino podeljevanja glasbenih nagrad, saj je v skupnem seštevku dosegla 52 nominacij, s čimer je premagala Dolly Parton, ki je držala rekord z 48 nominacijami.

Leto po izdaji albuma pa je sklenila s kratkim filmom, v katerem spregovori o svojem življenju pod sojem žarometov: "Ko si slaven, nihče ne gleda nate kot na človeka - postaneš javna last. Nič ni resničnega v tem."