Njegovo početje podpira celo oče. Foto: epa
Njegovo početje podpira celo oče. Foto: epa
Justin Bieber
Justin je zaradi vožnje pod vplivom substanc pristal v zaporu. Foto: Reuters
Britney je uspešno prebrobila svojo krizo. Foto: epa
LIndsay Lohan
Pred Justinom je stolpce (rumenih) revij s svojim težavnim obnašanjem polnila LIndsay. Foto: EPA

19-letnika so v Torontu obtožili zaradi napada na voznika limuzine. Incident se je v mestu zgodil v nočnih urah 30. decembra. Takrat je vesela druščina šestih ljudi, med katerim je bil tudi zvezdnik, vstopila v limuzino, nato pa naj bi Bieber med prepirom na poti do hotela voznika nekajkrat z roko udaril. Pevčev odvetnik je seveda vztrajal, da je njegova stranka nedolžna in da pričakuje, da bo obtožen le prekrška. Postopek na sodišču bo potekal 10. marca.

Po aretaciji so zvezdnika izpustili na prostost in mu dovolili pot nazaj v ZDA, kjer živi in dela. Med poletom z najetim letalom pa so si Bieber in njegova druščina privoščili še en prekršek - na veliko so kadili marihuano in se niso ozirali na opozorila letalske posadke. Celo Justinov oče Jeremy Bieber se ni zmenil za prošnje osebja, naj ugasne svoj zvitek.

Poleg tega so hudo zmerjali stevardeso in pilot ji je naročil, naj ostane pri njegovi kabini in se jim ne približuje do konca poleta. Nato si je posadka nadela maske s kisikom, ker je bilo letalo popolnoma zakajeno in so se bali, da bodo padli na morebitnem preizkusu mamil.

Po pristanku na letališču jih je pričakala policija in jih odvlekla na zaslišanje, kjer je 19-letni glasbenik priznal, da je kadil marihuano in pil alkohol. Vendar posadka ni želela vložiti ovadbe in mladenič se je (ponovno) izvlekel le z opominom.

Poročali smo že, da je Justin v zadnjih tednih kar nekajkrat zašel v težave - najprej ga je na domu obiskala policija, ker je metal jajca v sosedovo hišo, nato so ga pridržali zaradi divje vožnje pod vplivov marihuane, zdravil na recept in alkohola, vendar je bil za zapahi le 'za okus', saj so ga po plačilu varščine nemudoma izpustili. Pred tem je glasbenik prah dvigal že s pisanjem po stenah hotela in pljuvanjem na svoje oboževalce.

Gre po stopinjah Britney Spears ali Lindsay Lohan?
Bieber pa je le zadnji v vrsti mladih zvezdnikov, ki je prišel navzkriž z zakonom. Lindsay Lohan, Chris Brown, Amanda Byne in številni drugi so se že znašli v podobnih težavah. Vendar pa, kaj drugega bi lahko pričakovali od najstnika, ki je pri 16 letih obnorel ves svet in postal eden najbogatejših zvezdnikov (Forbes njegovo premoženje ocenjuje na 58 milijonov dolarjev), se sprašujejo pri CNN-u.

"Ti mladostniki nimajo izoblikovane identitete," meni psihologinja Sherrie Campbell in dodaja, da jih do destruktivnega vedenja pripelje predvsem preobilica denarja, zaradi katere se ne zavedajo sebe: "Vse morajo izgubiti, da bi se zavedali tistega, kar imajo."

"Slava je lahko neke vrste odvisnost," je še povedala psihologinja. Slavni so ves čas pod pritiskom javnosti in svojih oboževalcev, ki od njih pričakujejo določeno vrsto vedenja. Včasih se tako zvezdniki 'izgubijo' v svoji javni podobi, je še povedala Campbellova.

Če se spomnimo le Britney Spears, ki je prepotovala pot od priljubljene in nedolžne popprinceske (1999) do 'zmešane mamice', ki se je leta 2006 vozila s sinom Seanom v naročju namesto v otroškem sedežu. Temu je sledilo obdobje, v katerem je zvezdnica izgubila skrbništvo nad otrokoma in svojim premoženjem, si pobrila glavo in odšla na kliniko za odvajanje. Vendar se je svetlolaski uspelo vrniti - z nekdanjim možem Kevinom Federlinom sta se dogovorila glede skrbništva nad otrokoma, izdala je nov album Circus, postala sodnica v oddaji X Factor in s hotelom v Las Vegasa podpisala pogodbo za 50 koncertov.

Ni pa to uspelo vsem zvezdnikom. Lindsay sicer ves čas napoveduje svojo veliko vrnitev in trdi, da je ozdravljena zasvojenosti z alkoholom in tabletami, vendar pa njen zadnji film ni doživel večjega uspeha. Chris si je svojo usodo zapečatil leta 2009, ko je grobo pretepel svoje takratno dekle Rihanno. Čeprav mu je pevka 'napako' odpustila, mu je javnost ni. Chris pa ima še vedno težave z nasiljem, nazadnje je bil zaradi pretepanja aretiran oktobra lansko leto.

Gre pri Bieberju res le za prehodno obdobje in bo kmalu spet prevzel podobo prijaznega in pridnega mladeniča? Tako trdi njegov mentor Usher Raymond, ki je decembra za glasbeno televizijo MTV povedal, da Justin le odrašča: "In on mora na žalost odraščati vsem na očeh." Bieber pa se (za zdaj) na vse opazke le požvižga. Novembra je dejal, da mu "dol visi" za vse tiste, ki kritizirajo njegovo obnašanje.