Cosby se po izbruhu škandala le redko pojavi v javnosti. Foto: Reuters
Cosby se po izbruhu škandala le redko pojavi v javnosti. Foto: Reuters
Bill Cosby
Kako se bodo razpletle tožbe? Foto: Reuters

Cosbyja, nepozabnega dr. Huxtabla iz serije The Cosby Show, zaradi spolnih napadov toži že več kot 50 žensk, ki trdijo, da jih je najprej omamil, nato pa posilil.

Za tožbo si je 78-letnik najel odvetnico Monique Pressley, ki je dejala, da so omenjene ženske "zlobne in krive", ker je Cosby izgubil novo pogodbo za družinsko oddajo na televiziji NBC. Trdi tudi, da so se ženske za tožbo odločile le zaradi denarja in želje, da uničijo njegov sloves. "Moja stranka išče pravico na zveznem sodišču zaradi njihovega namernega, skrajnega, nezaslišanega in moralno vprašljivega vedenja," je dodala.

Ker so primeri že zastarali, saj naj bi jih slavni komik zagrešil že pred desetletji, ga zaradi spolnih napadov ne morejo več tožiti, zato so ga tožile zaradi obrekovanja. Njihove obtožbe o spolnih zlorabah je namreč zavrnil in dejal, da so le plod njihove domišljije. Odvetnik skupine žensk Joseph Cammarata je povedal, da komaj čakajo na priložnost, da na sodišču povedo svojo zgodbo, zdi pa se mu zanimivo, zakaj si je od več kot 50 izbral le teh sedem.

"Skupina lažnivk"
Ena prvih domnevnih žrtev, ki je spregovorila, je bila znana manekenka Janice Dickinson, ki je novembra leta 2014 razkrila, kako se še vedno spominja napada leta 1982, čez nekaj mesecev pa je vložila tožbo proti Cosbyju zaradi obrekovanja. Potem ko je spregovorila ona, se je s podobno zgodbo oglasilo še sedem žensk, nato pa se je usul plaz. Cosbyjevi odvetniki so vse označili za "skupino lažnivk".

Cosbyja, ki je imel vse do izbruha škandala v medijih zelo pozitivno podobo, držal se ga je vzdevek "ameriški oče", je zaradi obtožb ostal tudi brez častnega naziva, ki so mu ga na bostonski univerzi podelili lani.