Tožilstvo naj bi se po poročanju tujih medijev odločilo za od pet do deset let zaporne kazni. Foto: Reuters
Tožilstvo naj bi se po poročanju tujih medijev odločilo za od pet do deset let zaporne kazni. Foto: Reuters

Porota je odločila, da je Cosby kriv, da je na svojem domu omamil in napadel Andreo Constand, ki je v zadnjem delu sodnega procesa, kjer se odloča o kazni, dejala, da je na sojenju povedala vse, zdaj pa si želi le tega, da bi sodišče izreklo pravo kazen. Igralca je poleg nje podobnih dejanj obtožilo še približno 60 drugih žensk.

Sodnik Steven O'Neill mora zdaj le še določiti kazen in odločiti o tem, ali bo Cosbyja razglasil za spolnega prestopnika ali ne. Če se bo to zgodilo, bo moral do konca življenja hoditi na psihiatrično zdravljenje – tudi če bo na prostosti – skupnost, kjer bo živel, pa bo morala biti o njegovem prestopništvu obveščena.

Psihologinja Kristen Dudley je v ponedeljek na sodišču zatrdila, da igralec kaže znake duševnih motenj, med katerimi je tudi neobvladljiva sla, da napade nemočne ženske, psiholog, ki ga je plačal Cosby, pa bo sodišče na zadnjem dnevu zasedanja poskušal prepričati o ravno nasprotno.

"Kaj naj 81-letnik počne v zaporu? Kako naj se bojuje proti izsiljevalcem ali sploh hodi do jedilnice," je zbrane nagovarjal njegov odvetnik Joseph Green in zatrdil, da je Cosby slep in odvisen od drugih. Temu je dodal, da ni nobene možnosti, da bi še kdaj koga napadel. Tožilec Kevin Steele pa je nasprotno zatrdil, da bo Cosby žensko napadel takoj, ko se bo pojavila priložnost.

Končno kazen naj bi sodišče izreklo že danes.