Velike oči in širok nasmeh sta dve značilnosti, zaradi katerih je postala Birgitte Hjort Sørensen prepoznavna doma in po svetu. Foto: AP
Velike oči in širok nasmeh sta dve značilnosti, zaradi katerih je postala Birgitte Hjort Sørensen prepoznavna doma in po svetu. Foto: AP
false
Zase pravi, da zelo rada bere in posluša glasbo iz 60. let prejšnjega stoletja. Foto: AP
V tretji sezoni postane Katrine Birgittina (lik, ki ga upodablja Sørensenova) medijska svetovalka in tako prevzame mesto svojega nekdanjega partnerja. Foto: DK
false
Danka je pustila svoj pečat tudi v Igri prestolov. Foto: Helen Sloan/HBO

Zadnji veliki podvig 33-letnice je vloga v osmi epizodi priljubljene HBO-jeve serije Igra prestolov, v kateri je pustila pečat, čeprav se je v njej pojavila za pičle pol ure. Sørensenova se je tokrat vživela v lik Kersi, ene izmed vodij plemen Divjakov, ki živijo onstran ledenega zidu.

"Pri vsakem scenariju želim najti nekaj, s čimer se lahko poistovetim. Na Kersi nisem nikoli gledala kot na žensko, ampak na bojevnico, ki brani svoje pleme," je dejala v pogovoru za Vanity Fair o čustveni empatiji, ki jo je skušala prenesti na gledalca. Čeprav se je njeno ime pojavilo na spletni strani IMDB še ob seznamu nastopajočih v zadnji epizodi te sezone, je Danka ostala skrivnostna glede nove pojavitve, češ da nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v Igri prestolov.

S svojo vlogo je navdušila tudi enega izmed prvih imen serije - igralca Nikolaja Coster-Waldauja. "Pred mnogimi leti sva skupaj posnela film - to je bil eden izmed mojih prvih projektov. Poznam ga in je izjemno prijazen, zato sem ga tudi poklicala in prosila za nekaj nasvetov," je dejala o nekdanjem soigralcu iz Danske.

Sørensenova je svojo igralsko pot začela v danskih filmih in serijah. Med študijem na danski šoli za umetnost je dobila manjšo vlogo v seriji The Eagle, večji met pa ji je uspel, ko je sprejela vlogo Roxie Hart v muzikalu Chicago. Zaradi te vloge je pri 26 letih odšla v London, kjer so gostovali s köbenhavnskim gledališčem Det Ny Theater. "Oboževala sem muzikal, toda to je bilo prvič, da sem bila stran od doma in počutila sem se malo paralizirano, ker sem bila sama v tako velikem, nenavadnem mestu. Ni mi bilo všeč," se spominja.

Skromno dansko dekle
Rodila se je nekaj kilometrov stran od Köbenhavna, kjer je odraščala skupaj s starejšima sestrama. Njihovi starši so bili zdravniki in ti so jo naučili delovnih navad. Ljubezen do igre pa je začutila pri 19 letih. Obiskovala je številne lokalne tečaje igre, nato pa so jo v drugem poskusu sprejeli na igralsko akademijo.

Serija Oblast, v kateri je pristala leta 2010, ji je spremenila življenje. "Ko sem dobila glavno vlogo, sem si mislila, da bo to velika priložnost za moje delo na Danskem. Naučila sem se veliko o politiki, novinarstvu in svetu. Vse nas je presenetilo, da je serija postala uspešna tudi po svetu. Ko sem bila pred časom v kavarni sredi Los Angelesa, so do mene prišli neki fantje, ki so me gledali nekaj časa in nato se je eden izmed njih opogumil in dejal: 'O, moj bog, res si ti. Občutek imam, kot da sem spoznal Beatle.'" se je spominjala.

Ima se za anglofilko, obožuje serijo Downton Abbey. "Danska je bila vedno država, ki se je zgledovala po Veliki Britaniji. Vedno so se mi britanski igralci zdeli izjemni. Ko so Britanci od Dancev prevzeli serijo Oblast, se mi je zdelo, kot da se veliki brat zgleduje po nas," je še dodala igralka.

Nova izkušnja čez lužo
Šele po tem, ko jo je spoznala Evropa, so jo prek vlog v filmih Kommissar in Prava nota 2 spoznali še čez lužo. "Zame je to čisto novo področje - je čudovito in hkrati vznemirljivo," je dodala. Zdaj jo čaka vloga v HBO-jevi drami, ki so jo spisali Mick Jagger, Martin Scorsese in Terence Winter. V njej gledalca popeljejo v 70. leta prejšnjega stoletja - v New York. "Igram Ingrid - Danko, ki je pripotovala v New York v skupini, ki se zbira okoli Andyja Warhola," je o novem projektu dejala Sørensenova.