Charlize Theron si zadnje čase ne vzame dovolj časa za fotografe, zato so ti užaljeni in napovedujejo bojkot. Foto: Reuters
Charlize Theron si zadnje čase ne vzame dovolj časa za fotografe, zato so ti užaljeni in napovedujejo bojkot. Foto: Reuters
Fotografi
Fotografi rdečih preprog poudarjajo, da niso paparaci, da nikogar ne zasledujejo, ampak da fotografirajo dogodke, na katerih se zvezdniki pojavijo prostovoljno. Ta fotografija je nastala na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu. Foto: EPA

"Nikoli se ne ustavi, pozira ali se nasmehne," se nad obnašanjem oskarjevke (zlati kipec je dobila leta 2004 za vlogo serijske morilke Aileen Wuornos v filmu Pošast) na rdečih preprogah pritožuje dolgoletni fotograf zvezdnikov James Smeal. V pogovoru za Fox News je še potožil: "Celo čestital sem ji, ko je bila nominirana za zlati globus, ampak me je vseeno ignorirala. To je najhuje."

Nekateri drugi fotografi pa so prepričani, da Theronova ni nalašč neprijazna do njih in da po rdeči preprogi odbrzi tudi zato, ker jo k temu priganjajo njeni svetovalci za odnose z javnostmi. "Največkrat jo priganjajo, naj se po preprogi sprehodi zelo hitro, tako da imamo srečo, če se sploh ustavi. Ne vem, ali gre za to, da velike zvezde res nimajo časa, ali jim poziranje ni všeč, ali pa preprosto ne razumejo, da mi nismo poulični fotografi," je pojasnil Smeal.

Niso paparaci, ampak fotoreporterji
Tudi številni drugi fotografi tovrstnih dogodkov poudarjajo, da niso paparaci, da nikogar ne zasledujejo in da jih ne gre metati v isti koš z vsiljivimi in med zvezdniki osovraženimi paparaci. "Mi smo fotoreporterji, ki pokrivamo svet zabave," poudarja fotograf. Tudi zato so se odločili, da na letošnji podelitvi oskarjev Theronovo bojkotirajo in jo tako opomnijo, da je del njenega poklica, da fotografom nameni nekaj pozornosti. Upajo, da bo njihovo dejanje pripomoglo k Charlizinemu prijaznejšemu odnosu do sedme sile.

Za omenjeno TV-mrežo so fotoreporterji pojasnili še, kako bojkot sploh poteka - ker fotografov ni tako veliko, se prek spletne pošte dogovorijo, koga ne bodo fotografirali in koliko časa bo bojkot trajal - najpogosteje traja do preklica. Kadar so na zvezdnika ali zvezdnico res besni, neopravljanje svojega dela pospremijo še z glasnimi vzkliki buuuu.

Clooneyja bojkotirali prvega
Theronova sicer ni prva, ki je fotografe razjezila do te mere, da so se odločili za bojkot. Ko je George Clooney leta 1997 po smrti britanske princese Diane (kot je znano, je šofer vozil prehitro tudi zato, ker so avtomobil zasledovali paparaci na motorjih) vse fotografe okrcal, češ da nimajo vesti, so bili fotoreporterji tako užaljeni, da so ga bojkotirali na dveh zaporednih filmskih premierah. Clooney je kmalu "popustil", se fotografom rdečih preprog opravičil in od takrat težav z njimi nima več.

Pozneje so podobno taktiko uporabili, da bi lepih manir naučili še Sylvestra Stallona, Sharon Stone in Jennifer Lopez.