Dylan je trenutno na evropski turneji. Svoj zadnji, 35. studijski album Tempest pa je izdal lani. Foto: EPA
Dylan je trenutno na evropski turneji. Svoj zadnji, 35. studijski album Tempest pa je izdal lani. Foto: EPA
Dylan z odlikovanjem legija časti. Foto: Reuters

Gre za sporni Dylanov pogovor, objavljen v 47. številki te ugledne revije, v katerem je 72-letni glasbenik hrvaški narod primerjal s "kukluksklanom in nacisti".

V Franciji živeči Hrvati, člani Hrvaškega svetovnega kongresa, so zaradi podpihovanja rasizma in sovraštva proti Hrvatom lani vložili kazensko prijavo proti Dylanu, toženi pa je tudi izdajatelj intervjuja, poroča Slobodna Dalmacija.

"Sodišče v Parizu je sprejelo našo tožbo kot utemeljeno in bo sodilo Dylanu in reviji Rolling Stone oz. lastniku in uredniku revije. Sodilo se jim bo zaradi napeljevanja k rasnemu sovraštvu. Sodišče zahteva, da je Dylan na zaslišanju prisoten, a glede na to, da živi v ZDA, je vprašanje, ali se bo osebno odzval na poziv sodišča ali pa bo vsa pooblastila predal odvetniku," so sporočili iz Hrvaškega svetovnega kongresa. "V vsakem primeru pa lastnik revije živi v Franciji in se bo zato vsaj on moral odzvati na sodni poziv. Sodba, izrečena lastniku Rolling Stona, bi bila lahko zelo stroga, še hujše posledice pa bi v primeru obsodbe nosil Dylan, ki je sovražne besede izrekel."

V Franciji imajo sicer precej stroge zakone o podpihovanju rasnega sovraštva.

Točen datum sojenja še ni znan. V Franciji živeči Hrvati, ki so vložili tožbo, od Dylana sicer ne zahtevajo materialne odškodnine, ampak zgolj njegovo javno opravičilo.
Dobitnik legije časti
Dylanu so njegove "sovražne besede" ušle pri vprašanju, ali lahko primerja današnje ZDA z ZDA iz leta 1860. Dylan je odgovoril, da so ZDA same sebe pokopale zaradi suženjstva. "Niso se mu želeli odreči. Pol milijona ljudi je umrlo, da bi ukinili sužnjelastniški sistem. Toliko ubijanja in uničenja. Država je še danes v težavah zaradi barve kože svojih prebivalcev. Ljudje se pobijajo samo zaradi barve kože. To je vrhunec norosti, ki bi ovirala vsako državo v procesu napredka. Temnopolti vedo, da obstajajo belci, ki so bili proti ukinitvi suženjstva in bi ga radi imeli še danes," je razlagal Dylan.

In še: "Če v vaših genih, koreninah obstaja kak sužnjelastnik ali pripadnik kukluksklana, lahko temnopolti to začutijo. Prav tako kot lahko Judje zavohajo nacista ali Srbi Hrvata. Vprašanje je, ali se bodo ZDA lahko sploh kdaj otresle te stigme, ker je bila država dejansko zgrajena na plečih temnopoltih. Če bi se lahko ideje suženjstva rešili prej, bi bile ZDA danes precej naprednejša in boljša država."

Dylan je sicer letos prejel najvišje francosko odlikovanje, legijo časti oziroma Ordre national de la Légion d’honneur, ki ga je uvedel Napoleon Bonaparte leta 1802.