Bitka za Zsa Zsino premoženje se je šele dobro začelo. Foto: EPA
Bitka za Zsa Zsino premoženje se je šele dobro začelo. Foto: EPA
Zsa Zsa Gabor
94-letnica preživlja mučni pohod proti predoru. V javnost niso prišle le njene fotografije na bolniški postelji, ampak tudi bizarne zgodbe o von Anhaltovih načrtih z njo. Od tega, da je želel Zsa Zsino telo plastificirati, do tega, da je z njo želel imeti otroka – no, njena jajčeca, če smo natančni. Foto: EPA
Frederic von Anhalt
Hiltonova vztraja, da je von Anhalt - samoopisani nemški princ (čeprav je sin policista) - kriv za vse bolj groteskno preživljanje zadnjih dni življenja njene matere. Foto: EPA
Frederick von Anhalt
67-letni von Anhalt prek svojih predstavnikov za stike z javnostjo vztraja, da je vse to maslo medijskih "mrhovinarjev", in zanika, da naj bi podpisal pogodbo z ameriškim tabloidnim spletnim portalom TMZ. A ob tem ne zanika, da je prijatelj z njegovim ustanoviteljem Harveyjem Levinom. Foto: EPA

94-letna igralka je pretekli teden padla v komo, ki jo je povzročilo zdravljenje infekcije želodca, in kar nekaj ur pustila vse njene bližnje, zdravnike in oboževalce v veliki negotovosti, saj ni kazala znakov okrevanja. Njen mož je potrdil, da igralko še hranijo po cevki in da jemlje sredstva proti bolečinam, a je zunaj nevarnosti in zdravniki jo bodo že čez nekaj dni izpustili iz bolnišnice. "Ona je vse, kar še imam. Če ona umre, nimam več za nikogar živeti," je povedal za spletni portal OnTheRedCarpet.com.

"Noče, da jo pustim samo. Tako spim na kavču, toda v redu je. Obljubila sva si namreč, da bova skrbela drug za drugega do smrti. Vem, da bi isto naredila zame," je še dejal princ von Anhalt. Priznal je, da ima Zsa Zsa zadnje tedne zelo omejen besedni zaklad, zmožna je reči samo še "da, ne, boli me in 'darling' (dragi)". Zsa Zsa je sicer v bolnišnici že od začetka tega meseca, potem ko so se pojavili simptomi pljučnice. Ta bolezen je namreč najnovejša v celi verigi njenih zdravstvenih težav v preteklih letih.

In medtem ko se ikona nekega hollywoodskega blišča, ki ga danes več ni, bori za življenje, se njen deveti mož in edina hči borita za njeno premoženje oz. zapuščino. Toda bolj ko se bliža Zsa Zsina zadnja ura, bolj se žalostna zgodba spreminja v grško tragedijo. Hiltonova – Zsa Zsina edinka, ki jo ima s svojim drugim možem, hotelirskim mogotcem Conradom Hiltonom – trdi, da ji princ von Anhalt ne pusti več, da bi videla svojo mater. Zsa Zsin mož številka devet to vztrajno zanika. "Lahko jo obišče ob nedeljah, ko je tam tudi zdravnik, tako da ne pride do kakšnih nevšečnosti," je za medije von Anhalta pred kratkim zagovarjal predstavnik za stike z javnostjo slavnih zakoncev John Blanchette.

Nemogoč dostop do Zsa Zse
Hiltonova trdi, da je svojo mater zadnjič videla pred dvema mesecema. Pretekli teden se je ves dan trudila prepričati zdravnike in uslužbence v bolnišnici Ronalda Reagana UCLA, da bi ji dovolili videti njeno mater. A vse je bilo zaman, saj je njena mati ležala v sobi, ki ni dostopna bližnjim, je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo Hiltonove, Edward Lozzi. "Gre za komunikacijski šum. Zsa Zsa je ležala tam pod lažnim imenom," je dejal Lozzi in dodal, da je Zsa Zsina edinka v tem času obiskala tako policijsko upravo kot krajevnega odvetnika, vse samo zato, da bi si lahko odgovorila na preprosto vprašanje: ali njena mati trpi?

Hiltonova si želi le, da bi ji sodnik omogočil nepogojno pravico do obiska in neodvisno zdravniško diagnozo Zsa Zsinega stanja, saj meni, da za njo ne skrbijo pravilno. "Ne vemo, kaj jo ohranja pri življenju," je dejal Lozzi.

V resnici ima Hiltonova le omejen dostop do Zsa Zse, kajti von Anhalt je izvršitelj oporoke svoje žene, ki jo je posnela leta 2005, je zatrdil Blanchette. Prav tako je on Zsa Zsin uradni skrbnik. Hiltonova je tako še vedno v materini oporoki, vendar igra manjšo vlogo, je še pojasnil Blanchette.

Hčerkine roke so tako bolj ali manj zvezane, je prepričan tudi odvetnik Ronald Richards, ki je branil Zsa Zsino potomko leta 2005, ko sta jo civilno tožila prav njena mati in von Anhalt. "Ne morem prisiliti Frederica, da ji dopusti videti njeno mater. Ni nobene pravice, ki bi ji to dovoljevala. On je njen dušni pastir," je dejal Richards.

Žalostna preteklost Hiltonove
Na hčerkino žalost pa bi nenadna smrt matere prinesla cel kup neprijetnih posledic, ki bi jih morala prenašati kot edina potomka dveh vase zagledanih in bogatih staršev. Zsa Zsa je namreč v svoji avtobiografiji One Lifetime Is Not Enought celo zapisala, da je Francesca Hilton produkt moževega posilstva. Ko je Conrad umrl leta 1979, je svoji hčerki zapustil 100.000 ameriških dolarjev in namignil, da bo, če se bo slučajno prerekala, izgubila vse, je pojasnil Lozzi.

Hiltonova, ki je svoje demone iz otroštva pregnala, ko se je obrnila h komediji, se dandanes ne more več smejati. Bori se za svoj finančni obstoj. "Ne sedi v hiši na Mulholland Drivu kot žena ob polnem obilju. Nima premoženja, ki bi ji omogočal velike pravne bitke," je pojasnil Lozzi. "Rekla mi je: 'Bojim se strašnega klica novinarja AP-ja, ki bo pisal njen nekrolog," je sklenil Lozzi.