Carla Bruni-Sarkozy je kiparki Elisabeth Cibot, ki bo kip izdelala, že dala svoj blagoslov. Foto: Reuters
Carla Bruni-Sarkozy je kiparki Elisabeth Cibot, ki bo kip izdelala, že dala svoj blagoslov. Foto: Reuters

Jacques JP Martin, župan kraja Nogent-sur-Marne, ki leži v bližini Pariza in ima okoli 30.000 prebivalcev, je namreč predlagal, da bi se s kipom prve dame poklonili prispevku Italijank - njihovi industriji izdelovanja perjanic. Nogent-sur-Marne ima namreč veliko italijansko skupnost, Carla Bruni-Sarkozy pa je bila rojena v Italiji. Martinu, sicer članu desnosredinske stranke trenutnega francoskega predsednika, se je zdelo, da bi bila zato najbolj primerna za upodobitev v bronu ravno ona.

Več kot polovico bodo plačali davkoplačevalci
A to ni tisto, kar je Francoze najbolj razburilo. Kot poroča britanski časnik Guardian, jih je najbolj zmotilo to, da bodo levji delež od 80.000 evrov, kolikor bo 1,8-metrski kip prve dame stal, prispevali davkoplačevalci, del pa podjetje, ki je lastnik zemljišča, na katerem naj bi stal kip in kjer je bila nekoč tovarna, v kateri so obdelovali perje.

William Geib, član opozicijske Socialistične stranke, je v pogovoru za časnik Le Parisien zatrdil, da je kip popolnoma neprimeren in dodal: "Žalostno je tudi, da se na ta način časti ženske, ki so delale v tej tovarni. Carla Bruni je verjetno več nojevih peres videla na modni pisti kot v tovarni."

Sploh niso vedeli, da bo kip narejen po Carlini podobi
Marc Arias, neodvisni član mestnega sveta, pa je pojasnil, da jim med obravnavo predloga ni bilo povedano, da bodo kip naredili po podobi trenutne prve dame: "Ne, te majhne podrobnosti med glasovanjem o finančnih sredstvih za kip, ni bilo omenjene."

Bruni-Sarkozyjeva se je sicer že srečala s kiparko Elisabeth Cibot, ki je zaslužna tudi za ogromen kip papeža Janeza Pavla II. v Lyonu, in ji dovolila uporabiti njen obraz pri izdelavi kipa. Njen tiskovni predstavnik je sicer že zanikal namigovanja o gradnji kulta osebnosti: "Carla ni Ivana Orleanska ali general de Gaulle. Carla je le nekdanja manekenka ... in prejema ogromno umetniških ponudb."