Že vse od poroke kraljevega para so mediji - predvsem ameriški tabloidi - nenehno ugibali, ali je Catherine (prej znana kot Kate) noseča. Foto: EPA
Že vse od poroke kraljevega para so mediji - predvsem ameriški tabloidi - nenehno ugibali, ali je Catherine (prej znana kot Kate) noseča. Foto: EPA

"Njuni kraljevi veličanstvi vojvoda in vojvodinja Cambriška z veseljem oznanjata, da je vojvodinja v veselem pričakovanju," so zapisali v oznanilu.

Dodali so še, da Catherine, ki se je z Williamom poročila aprila lani, zdravijo v londonski bolnišnici, saj trpi za hudo obliko slabosti, imenovano hyperemesis gravidarum.

Gre za precej bolj izčrpavajoče stanje od "običajne" jutranje slabosti, nekateri pa že ugibajo, da bi Kate pod srcem utegnila nositi (vsaj) dvojčka, saj so tako intenzivne težave pogosto povezane s povišano vrednostjo nosečniškega hormona HCG, značilno prav za večplodne nosečnosti.

Kraljica, vojvoda Edinburški, valižanski princ, vojvodinja Cornwallska, princ Harry in vsi drugi člani družin obeh zakoncev so nad veselo novico navdušeni, še piše v sporočilu za javnost.

Kate bodo v bolnišnici kralja Edwarda VII. v Londonu zadržali še nekaj dni, saj ji tam nudijo prehranska dopolnila, ki ji jih zaradi hudih prebavnih težav primanjkuje. Posledica omenjenega stanja je lahko tudi izguba telesne teže, kar bi pri že tako zelo vitki vojvodinji gotovo kmalu opazili.

Britanski premier David Cameron je na Twitterju že zapisal, da je presrečen zaradi novice in da je prepričan, da bosta vojvoda in vojvodinja Cambriška čudovita starša.

William, najstarejši vnuk kraljice Elizabete II., je za svojim očetom, princem Charlesom, drugi v vrsti za prestol, njegov prvi potomec pa bo tretji v vrsti - ne glede na to, ali se bo rodil deček ali deklica, saj je v pripravi zakon, ki določa, da spol pri tem ne bo igral vloge.

Podrobnosti o pričakovanem datumu rojstva prestolonaslednika še niso znane. Po pisanju Guardiana vojvodinja sicer še ni dosegla 12 tednov nosečnosti, po katerih naj bi bilo najbolj tvegano obdobje ploda končano, a so bili zaradi njene hospitalizacije, ki bi gotovo sprožila vprašanja javnosti, v palači nekako prisiljeni sporočiti novico o nosečnosti.