Legendarni filmski igralec in režiser je kljub 85 letom še vedno zelo dejaven. Foto: EPA
Legendarni filmski igralec in režiser je kljub 85 letom še vedno zelo dejaven. Foto: EPA
Clint Eastwood in Christina Sandera
Clint na februarski podelitvi oskarjev z zaročenko Christino Sandero. Foto: EPA/Reuters

Igralec je bil že ob samem rojstvu 31. maja 1930 zaznamovan z oznako "veliki" ob rojstvu je namreč tehtal 5,2 kg, zato so mu medicinske sestre nadele vzdevek po biblijskem bitju z nadčloveškimi močmi Samsonu.

Igralca, ki je na začetku filmske kariere zaslužil tako malo, da si je moral denar služiti tudi z drugimi deli, kot je recimo reševanje iz vode, je med zvezde izstrelila vloga redkobesednega kavboja Moža brez imena v vesternski trilogiji dolarjev režiserja Sergia Leoneja Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben. Blestel je tudi v še nekaj vesternih: kot Jed Cooper je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja, v začetku devetdesetih let je prevzel vlogo Williama Mannyja v svojem s tremi oskarji nagrajenem vesternu Neoproščeno.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral tudi v ljubezenski drami Najini mostovi.

Nepozabna je bila tudi njegova vloga inšpektorja Harryja Calahana v filmu Umazani Harry, ki je bila sprva namenjena Franku Sinatri, ampak jo je ta moral na koncu zaradi poškodbe roke zavrniti. Franšiza Dirty Harry je bila velikanska uspešnica; v sedemnajstih letih nam je dala pet filmov: Dirty Harry (1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (1976), Sudden Impact (1983) in The Dead Pool (1988). Uvodni (in zaključni prizor) z njegovim magnumom je postal del filmske zgodovine, v zgodovino pa se je zapisal tudi stavek No daj, polepšaj mi dan (Go Ahead, Make my Day!).

Po režijsko-igralskem filmu Gran Torinu (2008), ki je prejel odlične ocene, se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral film Onostranstvo z Mattom Damonom v glavni vlogi, pa film Zamenjan (2008), v kateri sta zaigrala Angelina Jolie in John Malkovich, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman, med njegove najboljše režijske dosežke spada tudi Skrivnostna reka (2003) ...

Clintov zadnji film Ameriški ostrostrelec pri kritikih in občinstvu ni bil najbolje sprejet, a je režiser pritegnil veliko pozornosti s tematiko. Film je namreč posnel po knjigi Chrisa Kyla, ki je bil pripadnik elitnega voda Tjulnjev in velja za najsmrtonosnejšega ostrostrelca v ameriški zgodovini. Ubil naj bi 255 "divjakov", vse v Iraku, kjer je bil na kar štirih misijah.

Leta 2006 se je skupaj s Stevenom Spielbergom lotil monumentalnega projekta: isti zgodovinski dogodek prikazati z dveh različnih perspektiv, rodila sta se Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.

V svoji karieri je prejel pet oskarjev za filma Neoproščeno (1992) in Punčka za milijon dolarjev (2004) je dobil oskarja za najboljšega režiserja, pet zlatih globusov, nagrado igralskega ceha in pet nagrad po izbiri ameriškega ljudstva, med drugim tisto za največjega filmskega zvezdnika vseh časov.

Ob jubileju hollywoodskega Samsona so ameriški mediji pod drobnogled vzeli njegovo premoženje Clint naj bi bil "težek" 375 milijonov ameriških dolarjev.