Farrell bo skupaj z Vinceom Vaughnom zaigral v drugi sezoni HBO-jeve uspešnice Pravi detektiv. Foto: EPA
Farrell bo skupaj z Vinceom Vaughnom zaigral v drugi sezoni HBO-jeve uspešnice Pravi detektiv. Foto: EPA

V pismu, objavljenem v irskem časniku Sunday World, Farrell razkriva, kako so njegovega starejšega brata kot otroka vedno ustrahovali, ker je bil drugačen. Ob tem očita irski vladi, da mu je povsem onemogočila poroko v rodni državi.

"Moj brat Eamon se ni sam odločil, da bo gej. Da, odločil se je nositi črtalo za oči v šolo, in to verjetno ni bil najbolj pragmatičen odgovor na vsakodnevno mučenje, ki ga je doživljal od šolskih ustrahovalcev," piše 38-letni igralec. "Ampak vedno je bil ponosen na to, kdo je. Ponosen, kljubovalen in seveda provokativen."

Zvezdnik druge sezone Pravega detektiva je pojasnil še, da sta se morala Eamon in njegov partner Steven zaradi irske zakonodaje poročiti v Kanadi. "Zato je to zame tako osebna tema. Dejstvo, da je moral moj brat zapustiti Irsko, da je lahko uresničil svoje sanje o poroki, je noro. NORO." In še: "Čas je, da popravimo krivice. Registrirajte se in pojdite na volišča, da se lahko sliši vsak glas. Kako pogosto lahko sodeluješ pri nečem zgodovinskem? Ne samo osebni pri zgodovini. Družinski. Družbeni. Skupnostni. Globalni. Svet bo gledal. Vodili bomo z zgledom. Dajmo voditi proti svetlobi."

V katoliški Irski, kjer so istospolnost legalizirali šele leta 1993, sicer javnost vse bolj podpira uzakonitev istospolnih porok, o čemer naj bi se volivci na referendumu odločali pomladi. Po anketi Irish Timesa referendum podpira 67 odstotkov vprašanih.