Igralec ima dvojno državljanstvo - francosko in rusko. Foto: Reuters
Igralec ima dvojno državljanstvo - francosko in rusko. Foto: Reuters
Gerard Depardieu in Vladimir Putin
Ruski predsednik je igralcu januarja izročil ruski potni list. Foto: Reuters

Francoz, ki je v začetku leta zaradi napovedane uvedbe 75-odstotnega davka za bogate zapustil Francijo, je zatrdil, da so bile polemike glede njegove selitve in prošnja za rusko državljanstvo "en velik nesporazum". Francija mu je še vedno tako zelo ljuba.

Depardieu, ki ima od začetka leta rusko državljanstvo in naslov v mestu Saransk, je junija zaprosil tudi za alžirsko državljanstvo in povedal, da si želi kar sedem potnih listov: "Želim si imeti sedem potnih listov. Zaprosil bom za alžirskega in druge tudi. To mi bo pomagalo, da se bom izognil vizumom."

Depardieu ostaja oster
Je pa bil igralec do stanja v Franciji tudi tokrat precej kritičen. "Ne moremo se pretvarjati, da je vse v redu," je menil in dodal: "Ljudje vidijo razliko med tem, kar jim govorijo politiki, in realnostjo, s katero se spopadajo vsak dan. Resnica se bo slej ko prej razjasnila, morda na naslednjih volitvah."

Najprej želel v Belgijo, potem v Rusijo
Depardieu je francosko javnost razburil decembra lani, ko je zaradi napovedi vlade o 75-odstotnem zvišanju davkov za milijonarje napovedal, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu. Dejal je, da bi vlada s takšno odločitvijo kaznovala uspešnost, ustvarjanje in nadarjenost. Dodal pa je še, da se bo, tako kot številni francoski milijonarji, preselil v Belgijo.

"Vračam svoj potni list in kartico socialnega zavarovanja, ki je nisem nikoli uporabil. Ne bomo več imeli skupne domovine, jaz sem pravi Evropejec, državljan sveta, kot mi je venomer zatrjeval oče," je igralec v odprtem pismu francoskemu premierju Jean-Marcu Ayraultu užaljeno zabrusil ob vrnitvi francoskega potnega lista. Francoskega premierja je v pismu spomnil tudi, da je 14 let delal kot tiskar, nato pa kot dramski igralec. Opozoril je, da je vedno plačeval vse davke in prispevke ter državi v 45-letni karieri prispeval 145 milijonov evrov in omogočil zaposlitev 80 ljudem. V življenju ni nikogar ubil, niti namerno delal hudega, je poudaril.

Francoski ustavni svet je sicer zavrnil 75-odstotno obdavčitev najpremožnejših državljanov.