Cate Blanchett je ena najboljših igralk svoje generacije. Foto: Reuters
Cate Blanchett je ena najboljših igralk svoje generacije. Foto: Reuters

44-letna nadarjena igralka, ki je nase opozorila leta 1998, ko je nastopila v filmu Elizabeta in ji je upodobitev kraljice Elizabete I. v njenih mladih letih prinesla prvo nominacijo za oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo, je v pogovoru za nemško revijo Focus dejala, da stalno opaža, kako so ljudje obsedeni s pravico do sreče, hkrati pa jih je groza bolečine, trpljenja in izgube. Sama se, nasprotno, ne boji trenutkov, ko je nesrečna.

V Otožni Jasmine, novem filmu Woodyja Allena, ki je na ogled tudi v slovenskih kinematografih, igra Blanchettova damo iz visoke newyorške družbe, ki doživi globok padec in se mora naučiti samostojnega, neodvisnega življenja. Ostane brez denarja, njen bivši mož, za katerega se izkaže, da je prevarant z naložbami, pa umre v zaporu. Igralki za vlogo v omenjenem filmu že napovedujejo nominacijo za oskarja za najboljšo žensko vlogo prihodnje leto.

"Da jo gledamo s takim navdušenjem in je skoraj vse do konca filma nočemo soditi, temveč nam celo vzbuja simpatijo - za vse to je kriva Cate Blanchett s svojim fantastičnim nastopom, pri čemer svojo lepoto in karizmo postavlja nasproti pomanjkljivostim svojega značaja," je zapisal kritik London Evening Standarda.

Igralko, ki je leta 2005 dobila oskarja za najboljšo stransko igralko - nagrajena je bila za upodobitev Katharine Hepburn v filmu Martina Scorseseja Letalec, je ena najboljših igralk svoje generacije: gledali smo jo v filmu Gospodar prstanov, Indiana Jones in kristalna lobanja, Babel, Nenavaden primer Benjamina Buttona ... Igralka trenutno snema film Pepelka.