Donald Sterling se je
Donald Sterling se je "odprl" voditelju Andersonu Cooperju: "Nisem rasist. Naredil sem strašno napako in sem prišel, da se opravičim ter prosim odpuščanja vse, ki sem jih prizadel." Foto: Reuters
Donald Sterling - LA Clippers
Sterling ima zaradi rasističnih izjav dosmrtno prepoved kakršnega koli sodelovanja pri tekmovanjih v Ligi NBA, plačati bo moral tudi dva milijona in pol dolarjev kazni. Foto: Reuters
Na vprašanje, zakaj je povedal, kar je povedal, je Sterling odgovoril, da ne ve. "80-letni moški je pač nespameten. Mislil sem, da me ima rada. Ker sem 51 let starejši od nje, sem se pač slepil. Rad bi jo vprašal le, zakaj in ali mi je res nastavila past," je dejal lastnik kluba z najdaljšim stažem v ligi. Foto: Instagram

80-letni Donald Sterling se je za svoje početje, ki ga je ostro kaznovalo vodstvo Lige NBA - Sterling ima zaradi rasističnih izjav dosmrtno prepoved kakršnega koli sodelovanja pri tekmovanjih v Ligi NBA, plačati bo moral tudi dva milijona in pol dolarjev kazni, najverjetneje pa bo moral svoj klub tudi prodati -, javno pokesal, pogovor pa bo objavljen nocoj.

Na vprašanje CNN-ovega voditelja Andersona Cooperja, zakaj je potreboval dva tedna, da se za svoje izjave opraviči dekletu V. Stiviano, je Sterling dejal, da je bil do zdaj preveč čustveno pretresen. Sterling je Stivianovi med drugim povedal, da si je ne želi videti v družbi s črnci in ne želi, da jih vlači na njegove tekme. Razburil se je, ker je Stivianova dala na Instagram fotografijo skupaj z legendarnim nekdanjim košarkarjem Magicom Johnsonom.

Kdo je Sterlingu nastavil past?
"Lahko spiš z njimi, lahko jih voziš domov, ampak prosim te, da tega ne razglašaš in jih ne vlačiš na moje tekme. Ne dajaj fotografij z Magicom Johnsonom na Instagram in ne vlači ga na moje tekme," je med drugim povedal Sterling na posnetku pogovora, ki ga je nekdo spravil v javnost. Stivianova, ki jo Sterlingova žena toži za izkoriščanje moža, to dejanje zanika.

Sterling priznava, da je na posnetku on, vendar ne ve, kako je lahko kaj takega povedal. "Nisem rasist. Naredil sem strašno napako in sem prišel, da se opravičim ter prosim odpuščanja vse, ki sem jih prizadel," je povedal za CNN.

Na vprašanje, ali se mu zdi, da ga je Stivianova skušala ujeti v past, je Sterling odgovoril, da se mu zdi, da je bil omamljen, da bi povedal, kar je povedal. "Tako sploh ne govorim. O ljudeh sploh ne govorim. Govorim o idejah," je dejal.

Stivianova, ki je mešanega temnopoltega in latinskoameriškega rodu, je sicer pred dnevi v pogovoru za televizijo ABC povedala, da je bil objavljeni pogovor le eden izmed številnih, ki so šli v podobno smer. Obenem je sicer menila, da se ji ne zdi, da je Sterling, ki jo je zalagal z bogatimi darili, res rasist.

Na vprašanje, zakaj je povedal, kar je povedal, je Sterling odgovoril, da ne ve. "80-letni moški je pač nespameten. Mislil sem, da me ima rada. Ker sem 51 let starejši od nje, sem se pač slepil. Rad bi jo vprašal le, zakaj in ali mi je res nastavila past," je dejal lastnik kluba z najdaljšim stažem v ligi.

"Povzročil sem težavo in ne vem, kako naj jo popravim. Verjetno pa sem upravičen do ene napake po 35 letih. Rad imam ligo in partnerje v ligi in česa takšnega več ne bom storil. Če bodo lastniki mislili, da si zaslužim še eno priložnost, mi jo bodo dali," je dejal 81-letni odvetnik, sicer nepremičninski milijarder.

Kaj se bo zgodilo s klubom?
Sterling si kazni 2,5 milijona dolarjev ne žene k srcu, saj je zanj drobiž. Bolj ga boli ostra kazen komisarja Lige NBA Adama Silverja, da ne sme imeti več ničesar z ligo in ne sme na nobeno tekmo. Silver želi, da Sterling klub proda, vendar pa o tem odločajo lastniki drugih 29 klubov lige.

Ustava lige pravi, da lahko 75-odstotna večina lastnikov prisili enega izmed njih, da klub proda. Do zdaj še niso glasovali. Sterling se lahko proti izgubi kluba bojuje na sodiščih, vendar to zaradi popolne dosmrtne izločitve iz lige ne bi imelo prav nobenega smisla. Poleg tega bo spet dobro zaslužil, saj je "jadralce" kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev, danes pa so vredni okrog pol milijarde.

Igralci so Silverjeve odločitve sprejeli z zadovoljstvom. Če lastniki ne bodo glasovali za prodajo kluba, se napoveduje upor. Med tistimi, ki želijo Sterlinga poslati v zgodovino, je tudi Magic Johnson.

Sterling je povedal, da je z Magicom od izbruha škandala govoril dvakrat. Na vprašanje, ali se mu je opravičil, pa je Sterling dal nenavaden odgovor: "Povedal se mu, da mi je žal, če sem rekel kaj narobe. Magic je dober človek. Kaj naj rečem? Ali je storil vse, kar lahko, da pomaga manjšinam? Mislim, da ni. Je velika osebnost, mislim pa, da ni dober zgled za otroke Los Angelesa."

Sterlingova 79-letna žena Shelly je manjšinska lastnica polovice kluba in za televizijo ABC je povedala, da si želi svoj delež obdržati, ker ni kriva za moževe neumnosti. Pravila lige sicer pravijo, da če tričetrtinska večina kolegov lastniku z nadzornim deležem odvzame pravico do kluba, potem to avtomatično velja za vse druge lastnike istega kluba.