Čas je spolnemu nadlegovanju potekel tudi na Otoku. Prizor je z rdeče preproge nocojšnje podelitve filmskih nagrad bafta. Foto: Reuters
Čas je spolnemu nadlegovanju potekel tudi na Otoku. Prizor je z rdeče preproge nocojšnje podelitve filmskih nagrad bafta. Foto: Reuters
Igralka Emma Watson je prispevala milijon britanskih funtov (1,1 milijona evrov) za ustanovitev posebnega sklada za pomoč ženskam, ki se spoprijemajo z nadlegovanjem in zlorabami na delovnem mestu. Foto: Reuters

Med podpisnicami pisma so med drugim Kate Winslet, Emma Watson, Emma Thompson, Kristin Scott Thomas, Keira Knightley in Saoirse Ronan, objavile pa so ga pred nedeljsko podelitvijo britanskih filmskih nagrad bafta.

V njem so izrazile solidarnost z gibanjem v ZDA in podprle ustanovitev posebnega sklada za pomoč žrtvam takšnih napadov.

Pismo, ki so ga poslale časopisu The Observer, so naslovile z "Drage sestre", tako kot je bilo naslovljeno podobno pismo ameriških igralk prejšnji mesec.

V njem so pozvale k mednarodnim prizadevanjem za izkoreninjenje kulture zlorab, ki jo je razkril škandal v povezavi z nekdanjim hollywoodskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

"Še ne daleč nazaj smo živele v svetu, kjer je bilo spolno nadlegovanje neprijetna šala; neizbežen, neroden del življenja dekleta ali ženske. O tem se ni govorilo, kaj šele polemiziralo," so zapisale. "V letu 2018 smo se, kot kaže, zbudili v svet, zrel za spremembe. Če bomo resnično izkoristili ta trenutek, se bodo poteze v pesku spremenile v kamen," so dodale.

Med težavami, s katerimi se soočajo igralke v Veliki Britaniji, so navedle tudi razlike v plačah med spoloma in bolj negotove oblike dela.

Odprli so denarnico
Igralka Emma Watson je storila še korak naprej in prispevala milijon britanskih funtov (1,1 milijona evrov) za ustanovitev posebnega sklada za pomoč ženskam, ki se spoprijemajo z nadlegovanjem in zlorabami na delovnem mestu.

V "sklad za pravičnost in enakost" sta že prispevala tudi Keira Knightley in Tom Hiddleston s po 10.000 funti. S tem denarjem naj bi vzpostavili mrežo svetovalnih, podpornih in zagovorniških projektov za boj proti zlorabam v vseh sektorjih dela.

Podoben sklad so ustanovili tudi v ZDA, kjer se je po poplavi spolnih škandalov, ki so se lani začeli z razkritji na račun producenta Harveyja Weinsteina, začelo gibanje žensk, ki so bile izpostavljene napadom in nadlegovanju in niso več pripravljene molčati.

To se je odrazilo tudi na januarski podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu, ko so bile gostje oblečene v črno ter nosile broške z napisom Čas je potekel.