Michael Jackson je umrl 25. junija 2009, star 50 let. Foto: EPA
Michael Jackson je umrl 25. junija 2009, star 50 let. Foto: EPA
Jacksonovi oboževalci v Južni Koreji
Jacksonovi južnokorejski oboževalci so zaplesali v njegov spomin. Foto: Reuters
Cvetje ob 1. obletnici smrti
Ob prvi obletnici smrti so upravitelji Jacksonove zapuščine organizirali uradno spominsko slovesnost. Letos je ne bo, so se odločili. Foto: Reuters
Neverland
Na Jacksonovo posest Neverland bodo njegovi oboževalci iz helikopterjev trosili rdeče vrtnice. Foto: Reuters

Pevčev brat Jermaine Jackson je tako na 12. mednarodnem indijskem filmskem festivalu v Torontu nastopil oblečen podobno kot Michael in zapel miks njegovih največjih uspešnic, vključno s Scream in Wanna Be Startin' Somethin'. Skupaj z Michaelovim prijateljem, Indijcem Sonujem Nigamom, sta na koncu zapela še This is It, pesem, ki jo je Nigam napisal po Jacksonovi smrti. Zvezdnikovi oboževalci v Južni Koreji so priredili množični "flash mob", v okviru katerega so zaplesali na glasbenikove največje uspešnice.

Dve leti po nenadni smrti slovitega popglasbenika so okoliščine njegove smrti sicer še vedno zavite v tančico skrivnosti, kar seveda le spodbuja različne teorije zarote, manipulacije, tožbe (večinoma med njegovimi dediči oz. sorodniki) in obtoževanja.

Murrayju bodo začeli soditi septembra
Njegovemu zdravniku Conradu Murrayju bi že maja morali začeti soditi za uboj iz malomarnosti, ker je 25. junija 2009 zvezdniku vbrizgal preveliko količino močnega zdravila za nespečnost propofola, zaradi česar se je 50-letnemu Jacksonu ustavilo srce, vendar so sojenje prestavili na september. Murrayjevi odvetniki, ki svojo strategijo gradijo na trditvi, da se je pevec ugonobil sam, so namreč ugotovili, da potrebujejo več časa, da se pripravijo na sodni proces.

La Toya v knjigi znova trdi, da so ga umorili
Tudi zato, ker številne podrobnosti ostajajo neznanka, je pred dnevi veliko prahu dvignila knjiga Michaelove sestre La Toye Jackson, v kateri glasbenica trdi, da so zvezdnika umorili. "Resnično menim, da je dr. Murray le grešni kozel, saj je zelo lahko kriviti njega. Prepričana sem, da bi se preiskovalci morali malo poglobiti in se ne ustaviti le pri dr. Murrayju," je dejala pred predstavitvijo knjige in dodala, da je v zadevo vpletenih veliko ljudi. "Moj brat mi je povedal," je še zaupala medijem, vendar podrobnosti o tem, kaj ji je povedal (in kdaj), ni želela razkriti.

La Toya, ki je sicer ena redkih članov rodbine Jackson, ki je s kraljem popa imela pogoste stike, bila pa je tudi prva Jacksonova, ki je prispela v bolnišnico in nato podpisala mrliški list, že od pevčeve smrti trdi, da so njenega brata umorili. Pred dnevi, ko je gostovala v pogovorni oddaji Piersa Morgana, je pojasnila, da je Michael vedel, da ga bodo umorili in da ji je nekaj dni pred smrtjo dejal: "La Toya, umorili me bodo zaradi moje glasbe in moje zapuščine."

La Toya: Vedel je, kaj ga čaka
"Strah ga je bilo. Strah za življenje," je opisovala dogodke izpred dveh let in dodala: "Mislim, da je Michael, ko se je tisto noč pred dvema letoma sprehajal po hiši, vedel, kaj se bo zgodilo. Vedel je, da je konec blizu. In takoj, ko je umrl, je nekaj ljudi, za katere je sumil, da ga bodo umorili, prevzelo nadzor nad njegovo zapuščino." Ob tem La Toya pravi, da so tudi Michaelovi otroci vedeli, da nekaj ni prav, in da so bili že pred smrtjo zelo zaskrbljeni.

Glasbenica, ki je bila Jacksonu že od malih nog najbližje, sicer ni nikogar neposredno obtožila umora, je pa obsodila ravnanje dr. Tohmeja Tohmeja, ki je Michaelovo zapuščino upravljal proti koncu njegovega življenja (in jo nadzoruje še zdaj): "Ko je prevzel vodenje Michaelovih zadev, je najprej odpustil nekaj ključnih ljudi, ki so bili ob njem več let. In ko ga je izoliral od preostalega sveta, ga je z lahkoto usmeril k poslovnim odločitvam, ki so bile v korist Tohmeja in njegovih prijateljev."

Od (prvega?) posmrtnega albuma do videoigre - Michel še vedno prinaša denar
Jacksonova zapuščina njegovim dedičem (večino premoženja in pravic so podedovali njegovi trije otroci Prince Michael, Paris in Prince Michael II., bolj znan kot Blanket) sicer še vedno prinaša mastne denarce. Decembra je tako izšel album Michael, verjetno šele prvi posmrtni album, velik uspeh je doživela tudi Jacksonova videoigrica, pripravlja se tudi gledališka predstava o njegovem življenju in delu, ki bo temeljila na njegovih največjih uspešnicah itd.