Elton je že vrsto let glasnik istospolnih za njihove pravice. Foto: EPA
Elton je že vrsto let glasnik istospolnih za njihove pravice. Foto: EPA
Elton John
Med koncertom v Moskvi leta 2010 se je srečal tudi s takratnim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim in njegovo ženo Svetlano. Foto: EPA

John je pretekli mesec nastopil v Moskvi in Kazanu in takrat ga je ruski predsednik označil za "izjemnega človeka". A globok razkol med njima ostaja. Glasbeni zvezdnik je tako na svoji spletni strani "udrihal" po Kremlju in ruske oblasti pozval, naj prekličejo sporni zakon, po katerem je predstavljanje homoseksualnosti mladoletnim prepovedano. Zapisal je tudi, naj spremenijo odnos do sodržavljanov, ki so geji ali lezbijke. "S tem zakonom je začela veljati hudobna homofobija, ki daje skrajnežem potuho, da zlorabljajo osnovne človekove pravice," je bil oster Britanec.

"Zakon spodbudil nestrpnost"
Nadaljeval je: "Ljudje, ki sem jih srečal v Moskvi, to so istospolno usmerjeni v 20. in 30. letih, so mi povedali zgodbe o tem, da so bili že večkrat tarče groženj različnih skupin, ki so jim grozili, da jih bodo "ozdravili" homoseksualnosti tako, da bodo urinirali nanje ali jih pretepli. Primerov verbalnega in telesnega nasilja je veliko - na delovnem mestu, v barih in restavracijah in na ulicah."


Nekateri stavki v Eltonovem pismu pa so neposredno leteli na Putina: "Predsednik Putin trdi, da ti dogodki ne izhajajo neposredno iz te zakonodaje, a jasno je, da je zakon še spodbudil nerazumevanje in nevednost. Kakršen koli je že bil njegov namen, popolnoma prepričan sem, da je za skupnost LGBT v Rusiji zelo nevaren, hkrati pa tudi deli rusko družbo. Zelo bi bil vesel, če bi lahko predsedniku Putinu predstavil tiste ruske posameznike, ki si zaslužijo biti slišani in obravnavani z enakim spoštovanjem in toplino, kot sem je bil sam deležen ob zadnjem obisku."

"Eltona kljub njegovi usmerjenosti mnogi obožujejo"
To so bile najostrejše besede 66-letnega glasbenika o dogajanju v Rusiji do zdaj. Ko je decembra gostoval v Moskvi, o tej pereči temi ni govoril, z nasmehom ga je sprejel tudi Putin, ki je prav odnos do Johna ponudil kot primer ruske strpnosti. V nedavnem pogovoru pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju je "vladar Kremlja" tako zagotovil, da gejevska skupnost v Rusiji "na noben način ni diskriminirana", o Britancu pa je govoril le najboljše: "Je izjemen posameznik, milijoni pri nas ga iskreno obožujejo kljub njegovi spolni usmerjenosti. Da je gej, ni pomemben dejavnik."

Ima dva otroka
Elton John je v nekdanji Sovjetski zvezi prvič nastopil leta 1979. Velja za enega najglasnejših in najvidnejših istospolno usmerjenih zvezdnikov na svetu. Že od leta 1993 je v zvezi s kanadskim režiserjem Davidom Furnishem, s katerim sta bila leta 2005 med prvimi pari na Otoku, ki so vstopili v uradno civilno zvezo. Leta 2010 sta prek nadomestne matere prvič postala tudi starša, dobila sta dečka Zacharyja, pred dobrim letom pa je v njihov dom prišel še drugi sin, Elijah. Elton je tudi boter več slavnim otrokom - Seanu Lennonu, Brooklynu in Romeu Beckhamu ter Damienu, sinu Elizabeth Hurley.