Estelle sicer velja za pevko, ki precej časa posveti svojim promocijskim obveznostim, obenem pa se zna tudi zabavati. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Estelle sicer velja za pevko, ki precej časa posveti svojim promocijskim obveznostim, obenem pa se zna tudi zabavati. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Estelle
32-letna pevka je obnorela svet, še preden je ta vedel za imena, kot so Adele, Jesse J. in podobna. Mešanica rapa, r'n'b-ja, reggaeja in popa, ki jo uteleša Estelle, se je po svetovnih glasbenih lestvicah razcvetela leta 2008, ko je ob boku s Kanyejem Westom prepevala o svojem sanjskem ameriškem fantu in za sodelovanje prejela med drugim tudi grammyja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Estelle
Kino Šiška jo je vzel za svojo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za Amy je veljalo, da je nora, da je 'na drogah', 'malo zadeta' - to je Amy. Toda nikoli je nisi videl v takšnem razpoloženju, iz katerega se ni mogla pobrati. Srečna sem, da ni umrla zaradi česa v sebi, da ne moremo reči, da je umrla zaradi prevelikega odmerka. Njeno telo ji je sporočilo, da je utrujeno. To razumem, s tem lahko živim.

Estelle o izgubi Amy Winehouse
Estelle
Estelle se je ustavila v Sloveniji v okviru svoje turneje All of Me. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Estelle
Estelle priznava, da živi predvsem za trenutek. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Estelle za MMC

Z 32-letnico smo izmenjali še nekaj besed pred njenim koncertom v Kinu Šiška, ko je v malo več kot eni uri pripravila intenzivno mešanico svojega ustvarjanja. Kot je poudarila v pogovoru za MMC, sama ustvarja precej pod vplivom soula iz 50. let prejšnjega stoletja. "Svojim skladbam se približam, kot da pojem ali reggae ali skladbo iz 50. let. Tako zvenijo, ker od tu črpam svojo čustvenost, kar se tiče petja. Zgledujem se tudi po Mary J. Blige, hip-hopu iz 90. let," je priznala v pogovoru.

Estelle se je po uspehu velike uspešnice American Boy, ki jo je posnela skupaj z raperjem Kanyejem Westom, obdržala na svetovnem glasbenem prizorišču ob boku drugih britanskih senzacij.

Več pa si lahko preberete spodaj.


Ob vašem obisku Slovenije ste napol splezali na drevo, pozdravljali koze ... Je to nekaj, kar običajno počnete, ko ste na turneji?
Ne (smeh). To ni normalno, ko sem na turneji. Tega ne počnem (smeh). Včasih pa morate živeti za trenutek in se samo zabavati.

Kako je videti vaš navaden dan na turneji? Se tudi v vašem primeru vrti okoli nastopov na odru in odhodov na avtobus, ki že pelje proti naslednji postojanki?
Včasih, odvisno od mesta. Prideš na prizorišče, greš v hotel, se ukvarjaš s promocijskimi obveznostmi, potem se pogovarjam z vsemi novinarji, nato si privoščim kratek spanec in grem na oder. Tako je že nekaj dni. Toda ti dnevi (sončni op. a.) so čudoviti. Lahko sem zunaj do 21. ure, pohajkujem po mestu do 21. ure in se nato pripravim za nastop. Zabavno je. Morate si najti svojo zabavo in trenutek. Verjamem v iskanje trenutkov.

Je zabava povezana z državo, ki jo obiščete, ali s trenutnim počutjem?
Trenutnim počutjem, absolutno. V preteklih mesecih smo bili povsod, po Franciji, Nemčiji, Švedski, Švici ... Na tej turneji gremo še na Dunaj, v Bolgarijo ... vse do Londona in Dublina. Nato pa bom imela dva dni prosta in spet šla nazaj. Živim za trenutek. 24 ur na dan. Ker ne vem, kaj se bo zgodilo jutri (smeh). Ne vem, kakšno bo vreme, ali bodo drevesa, na katera bom lahko splezala (smeh). Zato plezam, ko jih vidim (smeh).

Z novim albumom ste svojim oboževalcem postregli z raznolikim spektrom žanrov. Se vam zdi, da jih je morda preveč ali je to popolna mešanica?
Mislim, da je popolna mešanica. Vedno sem ustvarjala znotraj različnih žanrov. Na prvem albumu je mogoče zaslediti veliko r'n'b-ja in hip-hopa ter malo popa. Drugi album je veliko bolj osredotočen na reggae in hip-hop, s plesnim American Boyem. Na tem zadnjem albumu pa sem se želela posvetiti besedilu - pravim besedam. Želela sem, da kar koli že pove glasba, da se z njo ujemajo besede. In se. Sama sicer poslušam različne glasbene sloge in ne morem ustvarjati samo v enem. Sovražim albume, kjer prevladuje samo en žanr. To je dolgočasno! Nihče več ne posluša samo enega žanra. Vsi poslušajo malo r'n'b-ja, plesne glasbe, hip-hopa, popa, rocka, indieja ... Vse poslušamo. Zakaj bi to naredila?

Kateri žanri oziroma umetniki so najbolj vplivali na vas?
Soul, soul iz 50. let prejšnjega stoletja. Svojim skladbam se približam, kot da pojem ali reggae ali skladbo iz 50. let. Tako zvenijo, ker od tu črpam svojo čustvenost, kar se tiče petja. Zgledujem se tudi po Mary J. Blige, hip-hopu iz 90. let. Ko pa začutim, da se moram umiriti, pa se obrnem proti popu, rocku in indieju. Pomislim na Coldplay in Kings of Leon. Spet je vse odvisno od trenutka, v katerem sem, ko snemam album.

Omenili ste Coldplay. Poleg njih imamo tu še Adele, Jesse J ... Prava britanska invazija na svetovnem glasbenem trgu. Kako to?
To naredimo na štiri leta. Pred štirimi leti sva bili z Amy (Winehouse op. a.) dve glavni nosilki, ki sva odprli vrata drugim. Prav tako pa so številni doma, ki se trudijo in ustvarjajo glasbo na visoki ravni, pa jih svet še ni videl. Zdaj pa nas lahko vidijo - ker vsi smo na turneji. Neverjetno. Ponosna sem, da sem del tega, da sem vključena v to in da ustvarjamo svojo glasbo po vsem svetu.

Kako je izguba Amy vplivala na vas?
Razžalostila me je. Poslušam njene pesmi, preden grem na oder. Vsakič se zamislim: "Kaj? Ne bo je nazaj? Ne bo novega albuma? Kaj?" Spomnim se najinih skupnih začetkov in nastopov, ko sva bili mlajši. Za Amy je veljalo, da je nora, da je 'na drogah', 'malo zadeta' - to je Amy. Toda nikoli je nisi videl v takšnem razpoloženju, iz katerega se ni mogla pobrati. Srečna sem, da ni umrla zaradi česa v sebi, da ne moremo reči, da je umrla zaradi prevelikega odmerka. Njeno telo ji je sporočilo, da je utrujeno. To razumem, s tem lahko živim. Toda ko vidiš nekoga, s katerim si začel, da umre, je še vedno ... Lahko bi bil kdor koli, lahko bi bila jaz. Bogu sem zahvalna za svojo ekipo, družino, za vse okoli mene, ki me umirjajo in preprečujejo, da bi izgubila razum: da bi bila pijana in pod vplivom mamil vsak dan. Jaz tako ali tako ne uživam mamil. Nisem takšno dekle. Zato sem Bogu zahvalna za svojo ekipo.

Z vso čutnostjo, ki jo vnašate v skladbe - kje je raperka v vas? Kam je šla?
Še vedno je to. Morala sem jo spet najti za ta album, ker je postalo dolgočasno.

Zakaj?
Ker so vsi, ki sem jih imela rada, prenehali rapati. Potem pa nihče ni bil več dober. V zadnjih petih letih sta bila le Kanye in Jay-Z. Potem pa se je končalo. Zdaj prihaja na površje nova generacija raperjev in zato sem vznemirjena. Spet rapam na svojih turnejah ... se vrnem v svoj trenutek ... sem zelo čustvena. Zelo močna čustva imam, in če to čutim, naredim, če ne čutim, ne naredim.

Je bil Kanye dober učitelj, kar se tiče rapa?
Oh, ne ne ne. Rapala sem, še preden sem ga spoznala, vsekakor pa je dober vpliv - predvsem kar se tiče sloga in intenzivnosti. Veliko raperjev, ki jih vidim zdaj - na primer Drake - posnemajo njegovo gibanje, energijo, modo ... Tudi novinci veliko prevzemajo od njega.

Sta še vedno v stikih?
Ja. Je kot moj bratranec. Jaz imam podpisano pogodbo z Johnom Legendom, on jo ima z njim in smo kot družina. Smo povezani glasbeno.

Kakšni so načrti po turneji?
Po turneji bom ostala na njej. Nikoli ni konec. Zdaj pripravljam nov album. Igram. Veliko stvari se dogaja.

Igranje? Ena tistih ...
Ja. Moram. Čutim, da nam je Bog dal toliko različnih možnosti, da jih moram sprejeti, drugače je to, kot da bi mu dala klofuto. Poleg tega moram početi nekaj drugega. Glasbo lahko ustvarjam z zaprtimi očmi. Se zbudim in posnamem album takoj. Moje življenje je smešno. Veliko se ves časa dogaja, zato lahko pišem zaprtih oči. Potrebujem nove izzive. Umetniki ustvarjamo in zdaj moram ustvarjati nekaj drugega.

Za Amy je veljalo, da je nora, da je 'na drogah', 'malo zadeta' - to je Amy. Toda nikoli je nisi videl v takšnem razpoloženju, iz katerega se ni mogla pobrati. Srečna sem, da ni umrla zaradi česa v sebi, da ne moremo reči, da je umrla zaradi prevelikega odmerka. Njeno telo ji je sporočilo, da je utrujeno. To razumem, s tem lahko živim.

Estelle o izgubi Amy Winehouse
Estelle za MMC