Fat Mike - glasbenik, a v prvi vrsti provokator. Foto: EPA
Fat Mike - glasbenik, a v prvi vrsti provokator. Foto: EPA
Me First and the Gimme Gimmes
Nazadnje je obiskal Ljubljano s skupino Me First and the Gimme Gimmes. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
NOFX
Z NOFX-om pa je zadnjič gostoval na prvi izvedbi festivala Punk Rock Holiday. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rock Otočec 2012
NOFX ima prav v Sloveniji še vedno precej močno bazo oboževalcev. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

In hkrati ob živce spravljal vse, ki skupine vse do prejšnjega torka niso poznali (in so čakali na nastop prvega imena torkovega večera, skupine Arctic Monkeys).

Ameriški pankrokerji NOFX so stari znanci držav nekdanje skupne države. In ni važno, katero obiščejo. V vsaki pustijo svoj pečat. "Precej časa smo potovali do vaše vasi," je 46-letni provokator začel svojo interakcijo z občinstvom v Zagrebu.

Med prepoznavnimi melodijami NOFX-a je Fat Mike svoje paradiranje po odru vzel bolj za šalo kot zares. Dotaknil se je skoraj vseh perečih tem. Popljuval je muslimane, se norčeval iz Mehičanov, v prvi vrsti se je spravil na občinstvo, ki se je zbralo pod odrom. Zvesti spremljevalci skupine so takšnega vedenja pevca in kitarista (ter tudi basista - vsaj za eno skladbo med nastopom) vajeni. Tako jih je bolj kot prizadelo nasmejalo, ko je Fat Mike začel z opazkami, da je občinstvo "preneumno, da bi razumelo angleški jezik".

Prve tarče so bile predvsem predstavnice nežnejšega spola v prvih vrstah. Med drugim je eno izmed obiskovalk v prvi vrsti označil za 60-letno učiteljico zaradi njenih svetlo pobarvanih las. "To je zagotovo rdeča sekcija. Vsa dekleta tam imajo rdeče lase. Hodite v isti salon, kajne," je spraševal Fat Mike.

Kitarist El Hefe pa je odgovoril: "In uporabljate isto barvo. Verjetno se pokličete in začnete: 'Halo, prijateljica, danes se bom pobarvala na rdeče. Se boš tudi ti?'" Mike pa je končal: "Mehičan vas je potolkel. To je hudo. Oni so nizko v družbi. Zdaj ste pa ve še nižje kot Mehičani."

Težke besede so tako padale tudi na račun kolegov v skupini. Ko je ponudil eni izmed obiskovalk, da ji El Hefe očisti očala, je sklenil: "Mehičan je, zato mu ne zaupa. Ji ne zamerim. Samo ukradel ti jih bo." Pri miru pa ni pustil niti bobnarja Erika Sandina. "Naš bobnar ima težave s testisi. Ne more ga dvigniti."

Po Zagrebu znova v Ljubljani
Poleg opazk o gejih in deklet iz prvih vrst pa Fat Mike ni pozabil na najbolj občutljive šale: o sosednjih državah. "To je bilo to. Hvala, Jugoslavija," je sklenil nastop NOFX-a. Ta to poletje ne bo zadnji v naši soseščini, saj konec avgusta, natančneje 28. avgusta, prihajajo v ljubljansko Cvetličarno na 'after party' festivala Punk Rock Holiday.
To bo tudi tretji obisk slovenskih odrov v zadnjih dveh letih. Leta 2011 je Fat Mike nastopil na tolminskem Punk Rock Holidayju 1.1., lani pa je prišel v Katedralo Kina Šiške s svojo superskupino Me First and the Gimme Gimmes.

Mike je sicer svojo glasbeno kariero začel v zasedbi False Alarm. Skupina se je razšla leta 1983, ko je spoznal kitarista Erica Melvina in Sandina ter z njima ustanovil izvirno zasedbo NOFX. Znan pa je tudi po številnih sodelovanjih z drugimi skupinami. Med drugim je tudi ustanovitelj turneje Rock against Bush, katere namen je bil, da spodbudijo mlade Američane, naj volijo proti Georgeu W. Bushu leta 2004.