Gery Keszler je v soboto zvečer razkril, da se z aidsom bojuje že dolga leta, saj je bil eden prvih v Avstriji, ki se je okužil. Foto: EPA
Gery Keszler je v soboto zvečer razkril, da se z aidsom bojuje že dolga leta, saj je bil eden prvih v Avstriji, ki se je okužil. Foto: EPA

52-letni Gery Keszler je v zelo čustvenem nastopu povsem nepričakovano razkril, da se je tudi sam okužil z virusom HIV in se že leta bori z aidsom. "Bil sem eden prvih v Avstriji, ki sem se okužil," je priznal in nadaljeval, da mu kljub vsemu gre dobro in da želi dati pogum drugim, razkritje pa danes močno odmeva v avstrijskih medijih.

Kot vsako leto je dobrodelni dogodek privabil vrsto zvezdniških gostov. Na Dunaju so se v soboto zvečer tako zabavali in nastopali igralski par Charlize Theron in Sean Penn, modni oblikovalec Jean Paul Gaultier, ki je pripravil tudi modno revijo, pevki Mary J. Blige in Kelly Osbourne, kraljica burleske Dita von Teese, igralki Carmen Electra in Brigitte Nielsen, transseksualna umetnica Amanda Lepore in razvpita dedinja Lydia Hearst, ljubljenka domačega občinstva pa je bila seveda evrovizijska ikona Conchita Wurst.

Ekstravagantni kostumi
Prireditev je bila letos v znamenju del slikarja Gustava Klimta: zlata. Kot navdih sta služila spomladanski praznik iz časov antičnega Rima ver sacrum in istoimenska dunajska revija, ki je izhajala v času secesije. Prizorišče v dunajski mestni hiši je bilo tako odeto v zlato in spremenjeno v fantazijski svet z rajskimi pticami, angeli in lepimi Amazonkami, gostje pa so si nadeli razkošne kostume.

Dveurna slovesnost na trgu Rathausplatz, ki je za obiskovalce brezplačna, vsako leto privabi več kot 40.000 gledalcev. Tisti, ki jim je že prvi dan uspelo kupiti zelo zaželene vstopnice, so se po spektaklu ob odprtju zabavali še v notranjosti mestne hiše. Cena vstopnice za obiskovalce v kostumu je bila 90 evrov, za druge pa 160 evrov, zato so si ga seveda številni nadeli. Vstopnice VIP za 750 evrov na osebo pa so vključevale običajno vstopnico, sedež na tribuni VIP med odprtjem prireditve in vstop v ložo slavnostne dvorane v mestni hiši.