Proces britja glave za novo vlogo je Franco (seveda) dokumentiral na omrežju Instagram. Foto: Reuters
Proces britja glave za novo vlogo je Franco (seveda) dokumentiral na omrežju Instagram. Foto: Reuters
Režiser James Franco z zasedbo filma Krik in bes. Foto: Reuters

Vseeno je bil mož s tetovirano podobo Elizabeth Taylor in Montgomeryja Clifta iz filma A Place in the Sun na zatilju sumljivo podoben pravemu slavljencu večera ...

Igralec, režiser, umetnik performansa in pisatelj James Franco je "zavzel" podelitev nagrade Glory to the Filmmaker (namenjena je osebnostim, ki so na izviren način prispevale k inovacijam v sodobnem filmu - pred Francom so jo prejeli Spike Lee, Sylvester Stallone, Al Pacino, Takeshi Kitano in Abbas Kiarostami), posvečene prav njemu, in jo izkoristil za snemanje prizora za svoj prihajajoči film Zeroville.

Pri vsem skupaj je sodeloval tudi direktor festivala Alberto Barbera, ki se je na odru pojavil v družbi hostese z nagrado v rokah. V govoru se je poklonil Isaacu Jeromu. Franco, ki film tudi režira, se je pretvarjal (no, igral je), da je zmeden, prišel na oder in zamomljal: "To ni moje ime."

Prizor so posneli dvakrat, enkrat od daleč, enkrat od blizu, občinstvu v veliki dvorani Palazzo del Cinema pa po poročanju sodelavca The Daily Beast "ni bilo kaj dosti jasno". Franco jim je nato pojasnil, da snemajo nov film, in dodal, da bo morda prav v Benetkah na ogled naslednje leto.

Šele nato se je začela prava podelitev nagrade pravemu Jamesu Francu, ki je, kot je dejal Barbera, "eden najbolj raznolikih in vsestransko nadarjenih avtorjev na ameriškem prizorišču, kot igralec v filmih in gledališču, režiser, scenarist, producent, zvezdnik žajfnice (dolgo se je pojavljal v ABC-jevi Splošni bolnišnici, op. a.), videoumetnik in veliko več - neomajen 'izdelovalec' kulturnih podob."

Zeroville snemajo po romanu Steva Ericksona iz leta 2007, ki se dogaja v 70. letih. Gre za zgodbo o 24-letniku z vzdevkom Vikar, ki je obseden s filmom, zato prispe v Hollywood in se poskuša "infiltrirati" v tamkajšnjo filmsko sceno. Na poti srečuje znane obraze iz sveta filma, kot so Robert de Niro, John Milus, Brian De Palma ...

36-letni Franco, ki trenutno končuje doktorski študij na ugledni univerzi Yale, že leta 2001 pa je za naslovno vlogo v biografskem filmu James Dean dobil zlati globus, je v Benetkah predstavil tudi svoj novi film Krik in bes po romanu Williama Faulknerja. Prvič je na Lidu sodeloval leta 2011 z avtorskim projektom Sal, nato je bil tam kot del zasedbe Spomladanskih žurerjev, lani je predstavil kar dva avtorska izdelka Child of God in Palo Alto.