Abigail pri desetih kot atipična otroška lepotna kraljica in Abigail sedem let pozneje. Foto: EPA
Abigail pri desetih kot atipična otroška lepotna kraljica in Abigail sedem let pozneje. Foto: EPA
Z Melom Gibsonom in Joaquinom Phoenixom v Znamenjih.
S trikratno oskarjevko Meryl Streep na podelitvi zlatih kipcev leta 2007 ... Foto: EPA
... in s Streepovo v filmski priredbi s Pulitzerjem nagrajenega dramskega dela August: Osage County, ki je v teh dneh doživela premiero. Foto: Reuters
Precej prahu je dvignilo njeno poziranje za fotografa Taylorja Shieldsa. Foto: Taylor Shields

Breslinova, ki te dni s svojimi soigralci promovira kritiško hvaljeni film August: Osage County, se očitno hoče otresti podobe otroške igralke, saj se je na losangeleški premieri filma pojavila v precej drzni, tesno oprijeti metalni večerni toaleti, že pred tem pa je zgoraj brez pozirala za zvezdniškega fotografa Taylorja Shieldsa.

Abigail naj bi bila sicer zadnje mesece v zvezi s 25-letnim pevcem rockskupine All Time Low Jackom Barakatom, nekdanjim fantom Playboyeve zajčice Holly Madison. Igralka naj bi Barakata, ki jo je spremljal na zabavi po premieri filma Ender's Game, spoznala maja na enem izmed njegovih koncertov.

Igra od malih nog
Mlada Newyorčanka, ki je ime dobila po nekdanji prvi dami ZDA Abigail Adams, sicer nastopa že od malih nog. Prvo reklamo je posnela pri treh letih, prvi film (Znamenja režiserja M. Nighta Shyamalana) pa pri petih - takoj je bila opažena, njeno predstavo pa so kritiki pohvalili kot "briljantno, naravno in polno nians".

V filmu Helenca na preizkušnji (2004) je zaigrala z bratom Spencerjem (igralec je tudi drugi brat, Ryan), v Princeskinem dnevniku 2 z Anne Hathaway, v No Reservations s Catherine Zeta-Jones in Aaronom Eckhartom, v Nim's Island z Jodie Foster, v Definitely, Maybe z Rachel Weisz, v My Sister's Keeper s Cameron Diaz, v The Call pas Halle Berry.
Prelomna vloga
A njen največji uspeh je bila nedvomno mala, neodvisna drama z vrhunsko igralsko zasedbo in odličnim scenarijem Naša mala mis (Little Miss Sunshine), v kateri je Abigail odigrala tekmovalko na otroških lepotnih izborih, ki se s svojo disfunkcionalno družino odpravi na pot po Ameriki.
Vlogo je dobila že pri šestih letih - štiri leta preden so film sploh posneli. Njeni soigralci so bili osupli nad resnostjo in profesionalnostjo deklice, kritiki pa nad njeno predstavo. V tisti sezoni nagrad je bilo Breslinovo težko zgrešiti, med drugim ji je uspelo kot četrti najmlajši igralki dobiti tudi nominacijo za oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo.

Gledališče, petje ...
Slava ji ni stopila v glavo in Abigail se je leta 2007 preizkusila še na odrskih deskah (svoj broadwajski debi je dočakala že tri leta pozneje). Leto je končala kot osma najbolje plačana mlada igralka v Hollywoodu.
Čeprav filmi, v katerih je igrala, niso bili vedno najbolje sprejeti pri kritikih, pa jim je bila vedno skupna ena stalnica: pohvale za mlado Abigail Breslin, ki se ji je uspelo vživeti tako v vlogo deklice, katere sestra zboli za levkemijo, kot tudi v žrtev ugrabitve in v deklico, ki je pravkar izgubila mamo.

Njena zvezda se tako očitno šele vzpenja. In če se igralstva po naključju kdaj naveliča, se ji morda obeta pevska kariera - nastopa namreč v skupini z imenom CABB, pogodba za album pa je že podpisana.