Pevka Adele je prišla že na samo prizorišče tragedije in po svojih najboljših močeh pomagala preživelim. Foto: Reuters Foto:
Pevka Adele je prišla že na samo prizorišče tragedije in po svojih najboljših močeh pomagala preživelim. Foto: Reuters Foto:
Grenfell Tower
Ganljivi prizori iz britanske prestolnice. Londončani so združili moči za pomoč prizadetim v uničujočem požaru. Foto: Reuters

Poročali smo o smrtonosnem požaru, ki je včeraj zajel stolpnico Grenfell Tower v Londonu, v kateri je bilo 120 stanovanj s skupno okoli 600 ljudmi.

V požaru je po trenutnih uradnih podatkih umrlo 17 ljudi, 34 se jih zdravi, od tega jih je 18 v kritičnem stanju, gasilci pa se bojijo, da je žrtev še veliko več, saj pravijo, da je le malo upanja, da bi na pogorišču našli še kakšne preživele.

Tisti stanovalci, ki jim je uspelo ubežati, so noč preživeli v začasnih nastanitvah, Londončani pa so jim nemudoma priskočili na pomoč, med njimi tudi znani.

Od skodelice čaja do strehe nad glave
Eden od navzočih je že na prizorišču tragedije opazil pevko Adele, ki se je s svojim soprogom Simonom Koneckim povsem nevpadljivo pomešala med obupano množico in tolažila prizadete.

Slavni kuhar Jamie Oliver je objavil, da za vse odpira vrata svoje restavracije v neposredni bližini, kjer jim bosta na voljo brezplačna hrana in pijača. Pevski zvezdnik Youtuba Jim Chapman je zapisal, da bo rezerviral sobe v bližnjem hotelu in tako vsaj nekaterim priskrbel streho nad glavo.

Voditelj Jeremy Clarkson, ki je zaslovel v avtomobilistični oddaji Top Gear, je prebivalce Kensingtona opomnil, da lahko pomagajo tudi z materialnimi stvarmi, kot so oblačila, pevka Rita Ora, ki je odrasla v tej soseski, je delila seznam kriznih štabov, kjer se zbirajo sredstva.

Njena kolegica Lily Allen je ponudila pomoč pri iskanju prenočišča, prevoza ali pa zgolj skodelice čaja, dežujejo pa tudi objave brezplačne pravne pomoči preživelim, saj je javnost zgrozila informacija, da stolpnica sploh ni imela ustreznega požarnega varovanja.