Justin Bieber je Filipince navdušil s svojim obiskom. Foto: EPA Foto:
Justin Bieber je Filipince navdušil s svojim obiskom. Foto: EPA Foto:

19-letni pevec je z zasebnim letalom priletel iz Avstralije in se odpravil v mesto Tacloban, ki ga je Haijan, ki so mu Filipinci dali ime Jolanda, najbolj prizadel.

Obiskal je tamkajšnjo osnovno šolo, ki so jo uporabljali kot začasni evakuacijski center za preživele, ki so ostali brez strehe nad glavo. Sprehodil se je po poškodovanem poslopju, v katerem se zdaj stiska okoli 300 šolarjev, nato pa je priredil minikoncert na šolskem dvorišču.

Občinstvo je navdušil s svojimi največjimi uspešnicami in tudi s priredbo božičnih pesmi. Otrokom je razdelil majice, igrače in košarkarske žoge. Za eno je nato poprijel tudi sam in se spopadel s košem, poroča tiskovna agencija Associated Press.

Sprožil je svetovno dobrodelno kampanjo
"Justin je prinesel veliko veselja in upanja stotinam otrok, ki so bili tam
," je povedala Angela Kearney iz dobrodelne organizacije Unicef, ki je dodala, da bodo zbrana sredstva "nekaterim otrokom, ki jim je pot prekrižal Haijan, omogočila šolanje, zdravila, hrano, vodo in boljše higienske pogoje".

Bieber je po katastrofi na Filipinih namreč začel svetovno kampanjo, v kateri poziva k zbiranju sredstev za pomoči potrebne. Na platformi za zbiranje sredstev Prizeo je objavil tudi video, v katerem se obrača na svoje oboževalce, naj pomagajo. Ob tem bodo imeli tudi možnost sodelovanja v nagradni igri, zmagovalec pa bo lahko preživel nekaj časa z njim v studiu in spremljal, kako nastaja novi album.

Več kot štiri milijone Filipincev ostalo brez strehe nad glavo
Haijan je bil najhujša tropska nevihta v zgodovini. V osrednji del Filipinov je z močnimi nalivi in vetrovi, ki so presegali celo neverjetnih 300 kilometrov na uro, udaril 8. novembra. Razdejanje na otokih Lejte in Samar je bilo popolno - obstala je redkokatera hiša, ljudje so ostali dobesedno brez vsega, v svet so prihajale podobe apokaliptičnih prizorov.

Po zdaj potrjenih podatkih je umrlo skoraj 6.000 ljudi - velika večina v mestu Tacloban -, 4,4 milijona jih je izgubilo streho nad glavo, škoda v pridelkih, lastnini in infrastrukturi pa presega 200 milijonov evrov.