Cate Blanchett z možem, dramatikom Andrewom Uptonom. Foto: Reuters
Cate Blanchett z možem, dramatikom Andrewom Uptonom. Foto: Reuters
Hoffmanova spremljevalka, Mimi O'Donnell, z dvema od treh otrok, ki so se jima rodili v 15-letni zvezi. Foto: Reuters
Krsta z nesrečnim igralcem. Foto: Reuters
Hoffmanova smrt je dodobra pretresla igralsko srenjo. Foto: Reuters
Michelle Williams je podoživljala smrt Heatha Ledgerja. Foto: Reuters

Krsto s truplom v nedeljo umrlega 46-letnega igralca so pripeljali do cerkve svetega Ignacija Lojolskega na Manhattnu, kjer je potekala pogrebna slovesnost, na kateri so "proslavili življenje Philipa Seymourja Hoffmana", kot so zapisali na vabilu. Hoffman je veljal za enega najboljših - če ne celo najboljšega igralca svoje generacije -, med sodelavci pa je bil izredno priljubljen.

"Za seboj je zapustil ogromno ljubezni. Grozna izguba," je povedal za AP dramatik Jose Rivera, katerega dela je producirala Hoffmanova gledališka družba LAByrinth. Rivera je dejal, da je bila slovesnost ljubeča in preprosta, ljudje pa so na njej delili spomine na Hoffmana: "Bilo je zelo lepo in prisrčno ter iskreno; vsi so imeli veliko spominov na Phila."

Podobnost z Ledgerjem
Pogrebne slovesnosti se je udeležila dolga vrsta v New Yorku živečih zvezdnikov, predvsem tisti, ki so tako ali drugače sodelovali s Hoffmanom. Tu so bili Julianne Moore (soigralka iz Vročih noči), Anna Paquin in režiser Spike Lee (25. ura), Joaquin Phoenix in režiser Paul Thomas Anderson (Gospodar), Ellen Burstyn in Mary-Louise Parker (Rdeči zmaj), komik Louis C. K., Ashley Olsen, Laura Linney (Družina Savage), Chris Rock, Justin Theroux, Marisa Tomei in Ethan Hawke (Preden hudič ve, da si mrtev), Diane Keaton, voditeljica Dianne Sawyer in njen mož ter režiser Mike Nichols (Vojna Charlieja Wilsona).

Vidno strte so bile Cate Blanchett (Hoffmanova prijateljica, vse odkar sta skupaj zaigrala v Nadarjenem gospodu Ripleyju), Meryl Streep (soigralka iz Dvoma), Amy Adams (soigralka iz Dvoma in Gospodarja, ki bi morala zaigrati v Hoffmanovi TV-seriji) in Michelle Williams, Hoffmanova soigralka iz filma Synecdoche, New York.
Williamsovi je Hoffmanova smrt prav gotovo boleče priklicala v spomin smrt njenega partnerja in očeta njene hčerke, Heatha Ledgerja, ki je umrl v zelo podobnih okoliščinah leta 2008. Tako Ledger kot Hoffman sta umrla zaradi mamil (Hoffman zaradi heroina, Ledger zaradi zdravil na recept, oba so našli v njunih stanovanjih na Manhattnu), oba sta se le tri mesece pred smrtjo razšla s svojima partnericama, oba sta bila leta 2006 v igri za oskarja (nazadnje ga je dobil Hoffman za Capoteja) in oba sta veljala za največja talenta v svoji generaciji. Williamsovo je na pogrebu podpiral Jake Gyllenhaal, soigralec Ledgerja in Williamsove iz Gore Brokeback in boter njune hčerke Matilde.
Mimogrede, Adamsova in Blanchettova sta zaradi žalovanja odpovedali vse svoje nastope in intervjuje, Adamsovo, sicer letošnjo oskarjevsko nominiranko, pa je na dan pogreba še močno razburila poteza modne hiše Valentino, ki je razposlala PR-sporočilo, v katerem so ponosno zapisali, kako Amy Adams nosi Valentinovo torbo, ob tem pa priložili fotografijo igralke s četrtkovega bedenja.
Truplo odkril David Bar Katz
Med pogrebniki je bil tudi John Slattery, zvezdnik serije Oglaševalci, ki je Hoffmana režiral v svojem prvencu God's Pocket, ki sta ga s Hoffmanom premierno prikazala na nedavnem festivalu Sundance, kjer je bil pokojni igralec zadnjič viden v javnosti. Vidno neutolažljiv je bil tudi scenarist in dramatik David Bar Katz, ki je v nedeljo našel Hoffmanovo truplo, z iglo še vedno zapičeno v roki.

Zelo težko pa so slovo prenesli kostumografinja Mimi O'Donnell, ki je bila 15 let Hoffmanova življenjska sopotnica, in njuni trije otroci, stari od pet do deset let. Policija je sicer prostor pred cerkvijo zaprla za nepovabljene, predstavnikom medijev pa je bil dodeljen prostor, ločen od žalujočih, a so ti še vseeno ovekovečili prav vse objokane in pretresene pogrebce.

Prijatelji in svojci so se sicer že večer pred pogrebom zbrali na bedenju v pogrebnem zavodu Franka E. Campbella, še ena spominska slovesnost pa je načrtovana v prihodnjih tednih.

Potopil se je v vloge
Hoffman, ki je bil za oskarja nominiran štirikrat, je bil znan po tem, da se je popolnoma potopil v vloge, pa naj si je šlo za pedofilije obtoženega duhovnika ali za vodjo kulta, za slovitega pisatelja ali za hedonističnega pokvarjenca. Za svoje gledališko delo je prejel tri nominacije za tonyja in Broadway je Hoffmanu v čast v sredo zatemnil vse luči.

Uradnega vzroka smrti preiskovalci še niso izdali, je pa šlo najverjetneje za prevelik odmerek heroina. V stanovanju nesrečnega igralca so našli 70 zavojčkov heroina, 20 uporabljenih igel in vrsto zdravil na recept. Hoffman ni skrival, da je imel v preteklosti težave s substancami, a je bil 23 let trezen, nato pa zabredel v mamila po snemanju Gospodarja leta 2012.