Pazi se, Charles ... Foto: Reuters
Pazi se, Charles ... Foto: Reuters
Pozdrav nos ob nos. Foto: Reuters
Kraljevi par degustira na vsakem koraku. Foto: Reuters

Prestolonaslednik in njegova izbranka sta na Novo Zelandijo prispela prejšnji torek, na letališču ju je pričakal premier John Key z ženo. Charles in Camilla sta se s Keyjem družila v vladnih poslopjih, obiskali pa so tudi vojaški spomenik v Wellingtonu. Za gosta iz Velike Britanije so Maori uprizorili tradicionalni ples, na Otoku dolgega belega oblaka (Aotearoa), kot mu tudi pravijo po maorsko, pa se niti Charles niti Camilla nista izognila pozdravu Maorov, imenovanim hongi in pri katerem pritisnejo svoj nos ob nos drugega.

Oboževalci so kraljevi par na Novi Zelandiji pričakali množično na vsakem koraku, najsrečnejša med oboževalci pa je 69-letna Lesley Hayde, ki je na lice poljubila princa. Haydova je čakala pred železniško postajo v mestu Dunedin, kamor je par prispel v okviru obiska Nove Zelandije. "Ko je prišel, sem zakričala 'poljubi nas Charlie'," je 69-letnica, ki je po rodu iz Velike Britanije, na Novi Zelandiji pa živi že 48 let, povedala novinarjem. "Nisem mogla verjeti, ko se je obrnil in mi prišel naproti ter rekel 'oh, ne vem, če bi smela to narediti', pa sem ga samo zagrabila in ga poljubila," je povedala Haydova, ki je takoj zatem poljubila tudi Camillo. "Bilo je izvrstno," je dejala ter dodala, da je morala poljubiti princa, da pa se pri tem "ni spremenila v žabo".

Charles in Camilla sta se med obiskom na Novi Zelandiji udeležila tudi sprejema novozelandske reprezentance, svetovnih prvakov v ragbiju, pred parlamentom v Wellingtonu. "Letela sva 11.683 milj, da bi čestitala najboljši ekipi v ragbiju na svetu," je na sprejemu dejal princ Charles in v nadaljevanju s šalo razveselil Novozelandce: "A kaj za božjo voljo bom dejal prihodnji teden v Avstraliji?" Novozelandci so pred dnevi na svetovnem prvenstvu v ragbiju v londonskem finalu premagali prav Avstralce, za nameček pa med državama vlada rivalstvo na vseh področjih.

V Avstraliji je kraljevi par pričakal premier Malcolm Turnbull, sledijo pa obiski mest Sydney, Adelaide, Tanunda, Canberra, Albany, Perth. Še posebej veselo bo 14. novembra, ko bo Charles, ki je na obisku Avstralije že 15., praznoval svoj 67. rojstni dan. Slavje naj bi potekalo na plaži.

Fotoutrinke s turneje Charlesa in Camille si lahko pogledate spodaj.