Družino so v Kanadi sprejeli kraljevsko. Foto: Reuters
Družino so v Kanadi sprejeli kraljevsko. Foto: Reuters
Za princeso Charlotte je to prvi uradni obisk. Ima šele 16 mesecev. Foto: Reuters

Družino je po izstopu iz letala kanadske vlade v Victorii pričakala delegacija s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in njegovo ženo Sophie Gregoire na čelu.

Delegacija je na kratko pokramljala in pozirala fotografom, kot poročajo britanski mediji, pa George ni bil ravno razpoložen za druženje, čeprav se je Trudeau trudil nasmejati malega princa. Princesa Charlotte, to je njen prvi uradni obisk tujine, je bila, v nasprotju z bratom, razpoložena in je vse navzoče očarala.

Britanska kraljeva družina je v Kanadi, članici skupnosti Commonwealth, izjemno priljubljena, kar dokazuje tudi število ljudi, ki so se zbrali pred skupščino v Victorii - mesto je poimenovano po kraljici Victorii -, da bi od blizu videli mlado družino, ki se le redko pojavlja skupaj v javnosti. Kar 1.000 ljudi je s transparenti, darili, rožami in vzkliki pozdravilo Williama in Kate.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta na sprejemnem dogodku položila venec v spomin 158 kanadskim vojakom, ki so umrli v Afganistanu, William pa je tudi nagovoril množico, na kratko tudi v drugem uradnem kanadskem jeziku - francoščini, kar je sprožilo ovacije med občinstvom.

"Ko sva bila nazadnje tukaj, sva bila poročena komaj tri mesece." Dodal je, da s Kate še vedno nista pozabila tople dobrodošlice, ki sta je bila takrat deležna: "Zato sva srečna, da sta tudi George in Charlotte z nama v Kanadi, saj začenjata doživljenjsko prijateljstvo s čudovito državo."

Družina bo v Kanadi preživela osem dni, predvsem William in Kate pa čaka kopica obveznosti - navzoča bosta na več kot 30 dogodkih po različnih kanadskih mestih, v osmih dneh bosta tako prepotovala več kot 5.900 km. Princ George in princesa Charlotte bosta ostala v Victorii.