49-letni igralec je igral v seriji od samega začetka. Foto: AP
49-letni igralec je igral v seriji od samega začetka. Foto: AP
Katherine Heigl
Eno izmed najbolj nenavadnih odhodov in prihodov v serijo je uprizorila Katherine Heigl. Foto: EPA
Ellen Pompeo ostaja osrednji obraz serije. Foto: Reuters
Isaiah Washington
Washingtona so ustvarjalci po igri v treh sezonah serije odpustili, ker je pred kamero uporabil homofoben izraz, bo kot gost sodeloval v vlogi srčnega kirurga Prestona Burka. Foto: EPA

Slavni lik, ki ga je uprizarjal Patrick Dempsey, se je poslovil v čustveni epizodi z naslovom How to Save a Life (ne nazadnje je to naslov skladbe skupine The Fray, ki je do širše prepoznavnosti prišla tudi prek serije). Eden izmed najbolj priljubljenih likov serije in hkrati član igralske ekipe, ki je v seriji od samega začetka, je imel pogodbo sklenjeno še za celo sezono. Toda že prej so se že v preteklih letih pojavljale govorice, da bi lahko predčasno zapustil serijo.

"Mislim, da bo odhod mojega lika zelo šokanten. Zelo bo močen. Toda življenje je takšno. Mislim, da se ni nikoli, ko je serijo zapustil prvotni član igralske zasedbe, praznina zapolnila. Shepherd je priljubljen lik. Ljudje ga ne želijo izgubiti. Z njimi je bil več kot deset let. Toda življenje gre naprej, se razvija," je dejal Dempsey za Entertainment Weekly še pred "usodno" epizodo.

Ameriški mediji in oboževalci serije so že napadli ustvarjalko serije Shondo Rhimes, češ da je bila smrt lika kruta. Svoje izbruhe jeze in žalosti so delili preko družbenih omrežij, kot je Twitter. "Derek Shephard je in bo vedno ostal neverjetno pomemben lik - za Meredith, zame in za naše oboževalce. Nikoli si nisem mislila, da se bomo morali posloviti od našega 'McDreamyja'," je zapisala v uradni izjavi Rhimesova.

In sklenila: "Njegovo izgubo bomo občutili vsi. Zdaj bodo Meredith in vsa družina Talentov v belem stopili na neznan teren, medtem ko se približujemo novemu poglavju v življenju. Priložnosti, ki prihajajo, so neskončne. Kot bi rekla Ellis Gray: Vrtiljak se nikoli ne ustavi."

Dolga zgodovina odhodov
Dempsey je bil poleg Ellen Pompeo (ki upodablja zdravnico Meredith Gray in življenjsko ljubezen - zdaj že nekdanjo - 'McDreamyja') zadnji izmed članov prvotne postave zdravnikov iz namišljene bolnišnice Seattle Grace, ki so se leta 2005 predstavili gledalcem televizijskega kanala ABC. Že vnaprej je bilo znano, da z deseto sezono zapušča serijo Sandra Oh (v seriji igra najboljšo prijateljico Grayjeve Christino Yang). Sicer pa so serijo v preteklosti zapustili že številni priljubljeni liki.

Z deveto sezono je odšel Eric Dane (ki je uprizarjal Marka 'McSteamyja' Sloana), v osmi je odšla Chyler Leigh (ki je upodabljala polsestro Grayjeve in ljubezen Sloana), sredi osme sezone je odšla tudi Kim Raver (mentorica Yangove), v peti se je poslovila Brooke Smith (z njeno vlogo zdravnice Erice Hahn so ustvarjalci želeli zapolniti praznino ob odhodu igralca Isaiaha Washingtona), Kate Walsh (ki se je prvič pojavila v zadnji epizodi prve sezone kot Derekova žena Addison Montgomery) je odšla po treh sezonah. A lik je zaživel naprej v seriji Zasebna praksa.

Največ prahu pa so do zdaj dvignili odhodi Katherine Heigel, ki je v seriji uprizarjala zdravnico Izzie Stevens. Že leta 2008 so se začele pojavljati govorice, da bo Heiglova zapustila serijo, vmes jo je res zapustila, toda se nato vrnila. V seriji se je pojavila zadnjič 21. januarja 2010. Predčasno je iz serije šel tudi T. R. Knight (uprizarjal je lik Georgea O'Malleyja), ki po petih letih in sporu z Washingtonom ni našel več pravih besed z ustvarjalci. Več sreče je imel po odhodu Washington. Njegov lik zdravnika Burka so odnesle homofobne izjave, ki so bile uperjene proti Knightu. A se je nato po sedmih letih vrnil.