Šerbedžija se je rodil srbskim staršem v vasi Bunić v Liki na Hrvaškem. Diplomiral je na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Veliko dela v Hollywoodu, pogosto pa se mudi tudi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Šerbedžija se je rodil srbskim staršem v vasi Bunić v Liki na Hrvaškem. Diplomiral je na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Veliko dela v Hollywoodu, pogosto pa se mudi tudi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igralec je v letih v Hollywoodu sklenil številna zvezdniška prijateljstva - tudi z Angelino Jolie. Foto: BoBo

Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, ki Šerbedžiji očita, da ni nikoli javno obsodil srbskih vojaških napadov na Hrvaškem, je igralcu zagrozil, potem ko se je pojavila informacija, da bo s hollywoodsko igralko Angelino Jolie, s katero ju povezuje prijateljstvo, obiskal Vukovar.

Hrvaški minister za veterane Predrag Matić je v pogovoru za Slobodno Dalmacijo pred kratkim povedal, da bi rad videl Joliejevo v Vukovarju, ker je pokazala veliko razumevanja za dogodke v BiH-u. Pričakuje, da bo podobno razumevanje kazala tudi za usodo Vukovarja.

Minister Matić je bil v Sarajevu konec marca, ko sta prestolnico BiH-a obiskala tudi Joliejeva in Šerbedžija. Takrat je začela krožiti informacija, da bo Šerbedžija organiziral njun obisk v Vukovarju.

Na možnost prihoda znanih igralcev so se odzvali v štabu za obrambo hrvaškega Vukovarja. Njegovi člani so ob lanski spominski slovesnosti v Vukovarju hrvaškemu državnemu vrhu preprečili pot do pokopališča zaradi uvajanja dvojezičnih napisov v cirilici in latinici na državne ustanove v mestu ob Donavi.

"Rade, zavedaj se, štab je pripravljen," so naslovili besedilo, ki je objavljeno na spletni strani vukovarske pobude, ki so jo podpisali večinoma hrvaški veterani. Trdijo, da je Šerbedžija "hinavec", ki namerava priti v Vukovar "skrit pod krilom Angeline Jolie". "Kljub svojemu molku o zločinih srbsko-četniške agresije si želi umiti obraz za podobo svetovne humanitarke," so zapisali.

Dodali so tudi besedilo v angleškem jeziku, v katerem omenjajo številne vukovarske žrtve. Šerbedžiji očitajo, da ni branil svoje domovine niti z orožjem niti z besedo. Igralca so označili za izdajalca in dezerterja, ki je zapustil Hrvaško po začetku vojne in molčal o dogodkih med vojno v svoji domovini.

Znani igralec ima tudi prijatelje v Vukovarju, ki so spomnili, da je Šerbedžija večkrat obiskal Vukovar kot tudi tamkajšnje hrvaško vojaško pokopališče.

Med drugim so izpostavili, da je Šerbedžija moral zapustiti Beograd leta 1992, potem ko je igral naslovno vlogo v filmu Dezerter režiserja Živojina Pavlovića, v katerem so kritizirali režim Slobodana Miloševića. Šerbedžija je igral izgubljenega srbskega častnika nekdanje JLA, v sklepnih prizorih protivojnega celovečerca so pokazali tudi podobe porušenega Vukovarja.

Grožnje vukovarskega štaba je ostro kritiziral novičarski portal, ki je odzive vukovarskih veteranov med drugim primerjal z odzivi njihovih srbskih nacionalističnih kolegov, ki so nasprotovali predvajanju celovečerca Joliejeve V deželi krvi in medu.