Serija Girls (Punce) je prvenec mlade Lene Dunham, ki za glavno junakinjo postavi ne najbolj simpatično in ne najbolj privlačno ter zelo realistično Hannah. Foto: EPA
Serija Girls (Punce) je prvenec mlade Lene Dunham, ki za glavno junakinjo postavi ne najbolj simpatično in ne najbolj privlačno ter zelo realistično Hannah. Foto: EPA
Howard Stern
Howard Stern se je Leni Dunham, ki v seriji nastopa v vlogi Hannah Horvath, javno opravičil. Foto: EPA
Zvezdnice serije Girls
Lena je na sobotni podelitvi zlatih globusov imela kar dva razloga za slavje. Za najboljšo televizijsko serijo, komedijo ali muzikal je bila razglašena ravno serija Girls televizije HBO. Svojo prvo nominacijo v tej kategoriji za glavno žensko vlogo pa je uresničila prav Lena. Foto: EPA

Prejšnji ponedeljek je Stern 26-letno Dunhamovo označil za "majhno debeluško, ki je podobna Jonahu Hillu (zvezdniku filmov Moneyball, Superbad, 21 Jump Street in drugih): "Izvedel sem, da to debelo dekle piše in režira serijo, v bistvu me to ne preseneča, saj zavzame na kameri toliko prostora, da drugi karakterji skorajda ne pridejo v kader."

Po zmagoslavju serije Girls na Zlatih globusih je Stern v svoji oddaji Sirius-XM spremenil svojo plat zgodbe, dejal je, da so njegove besede bile vzete iz konteksta. Javno opravičilo je bilo videti takole: "Počutim se slabo, ker resnično uživam v seriji Girls, občudujem pa tudi dekle, ki piše serijo ... Tako da sem rekel (radijskemu producentu Garyju Dell'Abateju), ali lahko prosim kontaktiraš Leno Dunham in ji prosim rečeš, da bi rad pojasnil nastalo situacijo in bi se ji rad v živo opravičil na radiu, saj imam resnično rad serijo, počutim pa se slabo, ker lahko ona dobi vtis, da jaz mislim, da je netalentirano mlado dekle."

Stern je priznal, da se je sprva otepal, da bi gledal serijo, ampak da ga je ta pozneje navdušila: "Ta serija je res smešna. Všeč mi je. Natančno sem preučil serijo in resnično občudujem Leno, v bistvu sem vesel, ko stopi pred kamero. Zdaj sem njen superoboževalec. Obožujem jo," je nadaljeval hvalospeve na račun serije in Dunhamove Howard Stern.

In kaj pravi Lena?
Lena je v oddaji Davida Lettermana šaljivo pokomentirala opravičilo radijskega voditelja: "Nisem razumela, da Howard Stern v bistvu sovraži serijo. Sem oboževalka Howarda Sterna in resnično mislim, da si je zaslužil pravico svobodnega govora, sporočam pa mu, naj le nadaljuje tako," je diplomatsko pokomentirala Sternove besede Lena in dodala: "Nekaj, kar je rekel, pa me je resnično nasmejalo - čestitke zanjo, saj je zelo težko v teh dneh doseči nekaj, še posebej, če si majhna debeluška. Želela bi, da na mojem nagrobnem spomeniku piše: Debeluška, ki je uspela." Dodala je, da nikakor ne bi mogla biti jezna na človeka, ki je bil dolgo njen vzornik.

Serija, ki dviga prah
Dunhamova je nase opozorila leta 2010 z neodvisnim filmskim prvencem Tiny Furniture, a pri Girls, kjer ji je priskočil na pomoč aktualni velikan komedije Judd Apatow, je postregla s še več iskrivosti in s še več ostrine.

Lena, ki v seriji nastopa v vlogi Hannah Horvath, si v seriji Girls ne boji postaviti na ogled vseh svojih pomanjkljivosti. Njena pričeska spominja na britansko gospodinjo, prav tako njene oprave. Je kar nekaj kilogramov pretežka (a se ne boji pred kamero tega pokazati v vsej svoji razgaljeni veličini), ne najbolj privlačna, sebična in nerodna, celo njen lik je nadležen.

Kljub temu je oboževalcev serije, ki iskreno prikazuje življenja skupine mladih Newyorčank, starih nekaj čez dvajset let - druga sezona serije se je na ameriške tv-zaslone vrnila 13. januarja - iz dneva v dan več.