Pred časom je razkril, da želi postati prvi tunizijski športnik, ki bo napisal knjigo, toda najprej se želi še enkrat dokazati v vodi. Foto: EPA
Pred časom je razkril, da želi postati prvi tunizijski športnik, ki bo napisal knjigo, toda najprej se želi še enkrat dokazati v vodi. Foto: EPA
Sara Isaković
Melloulijeva spremljevalka Sara Isaković je v nedeljo sporočila, da končuje plavalno kariero. Foto: BoBo
Mellouli je dvakratni svetovni prvak in olimpijski zmagovalec. Foto: EPA

Z olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu se je vrnil domov z zlato medaljo na 1.500 metrov prosto. Z iger v Londonu štiri leta pozneje pa je prišel z zlatom s preizkušnje na 10-kilometrskem maratonu. Pri 30 letih velja za veterana, po igrah v Londonu je celo razmišljal, da bi končal pot profesionalnega plavalca, toda premislil si je in zmagal na maratonu leta 2013 v Barceloni.

Njegove misli so zdaj osredotočene na olimpijske igre leta 2016, na katerih želi postati prvi afriški športnik, ki mu bi uspelo zmagati na trojih zaporednih igrah. "Po OI leta 2012 sem mislil, da bom nehal. Nisem hotel več plavati," je dejal pred časom na enem izmed predavanj na univerzi v Tunisu. "Veliko kritikov mi je govorilo, da sem prestar, a sem nadaljeval," je dejal za spletno stran Tunisia Live. Za uresničitev svojih sanj se je preselil v Baltimore, da je lahko začel sodelovati s trenerjem Bobom Bowmanom in plavalnim zvezdnikom Michaelom Phelpsom.

Mellouli je otroštvo preživel v La Marsi, predmestju Tunisa. Njegova mama je bila učiteljica in oče policist. "Če vztrajate, vam bo uspelo," je njegovo vodilo. Tunizijo je zapustil zelo mlad, da je lahko sledil plavalnim sanjam. Najprej je odšel v Francijo, nato v Kalifornijo. "Šel sem, ko sem bil star 15 let, in dokazal, da sem zelo dober pri svojih letih. Še boljši sem postal, ker sem lahko delal v različnih okoljih," je povedal pred časom Mellouli.

V športni javnosti je precej odmeval njegov suspenz iz plavalnih bazenov leta 2006, ki je trajal 18 mesecev, zaradi uporabe nedovoljenih poživil. Sam opisuje to obdobje kot najtežje v življenju. V igri je bilo zdravilo, ki ga je dobil na recept in pomaga k večji koncentraciji. Kot je priznal, ga je jemal, da je lahko ostal buden ponoči, ko se je učil za predavanja. "Moj svet se je sesul," je še opisal takratno izkušnjo.

V zvezi s slovensko plavalko
Danes študira na Univerzi Južna Kalifornija, nedaleč od Berkeleyja, kjer se študiju posveča njegova ljubezen, plavalka Sara Isaković, ki je pred dnevi potrdila, da končuje plavalno kariero. Skupaj sta od marca letos. Veselo novico sta delila z javnostjo preko družbenega omrežja Facebook.