Sam oglas, v katerem nastopi tudi manekenka, promovira izraelsko napredno tehnologijo. Foto: EPA
Sam oglas, v katerem nastopi tudi manekenka, promovira izraelsko napredno tehnologijo. Foto: EPA
Bar Refaeli
Manekenka je znova razburila izraelsko javnost. Foto: EPA
Manekenka se na pismo predstavnika za stike izraelske vojske (še) ni odzvala. Foto: EPA

Predstavnik za javnost izraelske vojske Yoav Mordechai je na zunanje ministrstvo naslovil pismo, v katerem je kritiziral odločitev, da so za nastop v oglasu izbrali Refaelijevo, ker ni nikoli služila v vojski oz. ni opravila dolžnosti, ki jo mora vsaka Izraelka, ko dopolni 18. leto.

"Želim preusmeriti vašo pozornost na negativno sporočilo izraelski družbi, ki jo sproža pojavitev Refaelijeve v oglasu. Omenjena ni služila svojega roka v vojski in je neprimerna oseba, da predstavlja Izrael v kampanji za tujino," je po poročanju Jerusalem Posta zapisal Mordechai.

"V zadnjih letih je izraelska vojska uporabila različne metode, da bi izboljšala pomen služenja vojaškega roka in obdržala moralno razsežnost, kjer je izraelska vojska razumljena kot vojska ljudi," je še zapisal predstavnik za stike z javnostjo.

Izraelka ali svetovljanka?
To pa ni prvič, da vojaško predstavništvo Izraela napada Refaelijevo. Kritike so letele nanjo že leta 2007, ko se je za krajši čas poročila z družinskim prijateljem, da bi se izognila služenju vojaškega roka (izraelski zakon dovoljuje, da poročenim ženskam ni treba služiti vojaškega roka). Major general Avi Zamir je bil tako razjarjen, da naj bi po poročanju nekaterih medijev zahteval bojkot proizvodov, ki jih je promovirala Refaelijeva.

Manekenka pa je bila tarča strogega neodobravanja leta 2010, ko je tiskovna agencija AFP poročala, da je zaprosila vlado, ali jo lahko obravnavajo kot tujko, s tem pa se je le želela izogniti plačilu davkov.

Ob jeznem pismu vojske se je oglasilo tudi zunanje ministrstvo, ki je branilo manekenko. "Refaelijeva velja za eno izmed najlepših žensk na svetu in je obravnavana kot Izraelka," so zapisali na zunanjem ministrstvu in nadaljevali: "Ni razloga, da bi obujali preteklost, ko je v igri diplomacija."