Letos bodo minila štiri leta od njegove smrti. Foto: EPA
Letos bodo minila štiri leta od njegove smrti. Foto: EPA
Sojenje Conradu Murrayu
Conrad Murray je bil razglašen za krivega uboja za malomarnosti. Prisodili so mu štiri leta zapora, ker je Jacksonu dal smrtonosno injekcijo propofola. Foto: EPA
Prince, Paris in Blanket Jackson
Katherine Jackson je tožbo vložila v imenu pevčevih otrok, katerih skrbnica je. Foto: EPA

Katherine Jackson je civilno tožbo, s katero od organizatorja koncertov zahteva 40 milijard ameriških dolarjev, vložila v imenu Michaelovih treh otrok Paris, Princea in Blanketa, katerih skrbnica je. Prepričana je namreč, da je družba ravnala malomarno in s tem posredno povzročila glasbenikovo smrt, s čimer je otroke prikrajšala za očeta - in z njim za denar, ki bi ga zaslužil.

Tožba - sojenje se začenja ravno danes - sicer sloni na razsodbi kazenskega sodišča, ki je odločilo, da je Jacksonov zdravnik Conrad Murray kriv uboja iz malomarnosti, in ga obsodilo na štiri leta zapora. 82-letna Jacksonova je namreč prepričana, da mora družba AEG Live (ki je po pričevanjih glasbenikovih prijateljev, sorodnikov in sodelavcev izvajala hud pritisk nanj, zaradi česar se je tudi zatekal po pomoč k zdravilom) plačati svoj delež.

Ravno družba AEG Live, ki je organizirala tudi Jacksonovo veliko vrnitev, koncert This is it v Areni O2 v Londonu, je bila namreč tista, ki je najela Murrayja za to, da je bil noč in dan ob pevcu in mu je priskrbel vsako "zdravilo", ki si ga je zaželel - tudi usodno uspavalo, ki ga je na koncu stalo življenja. Jacksonova trdi, da je AEG Murrayja ves čas nadziral, ga usmerjal in mu "svetoval", kako naj ravna.

Skrbeti bi morali zanj. A niso.
"AEG je bil pravno obvezan, da skrbi za Michaela Jacksona in da ne škodi ne njemu ne njegovemu zdravju. Kljub temu je AEG dal prednost svoji želji po dobičku, ki bi ga dobil z glasbeno turnejo, kot pa Michaelovemu zdravju," med drugim po poročanju ameriških medijev piše v tožbi. V dokaz je Katherine Jackson priložila kup elektronskih pisem, ki jih je vodja promocije Kenny Ortega le nekaj dni pred glasbenikovo smrtjo (25. junija 2009) poslal svojemu nadrejenemu, direktorju družbe Randyju Phillipsu, in v katerih je med drugim zapisal, da Jackson ni ravno v najboljšem psihičnem in fizičnem stanju ter da "se ves čas trese, momlja in je videti kot obseden".

"Povsem zaupam Murrayju"
"Resnično menim, da bi se, če bi mu sinoči dovolil na oder, lahko resno poškodoval," piše v enem izmed elektronskih sporočil, ki jih je Ortega poslal Phillipsu in jih je pred kratkim pridobila televizijska oddaja Daily News. Phillips je na to odgovoril, da je zelo pomembno, da se nobeden izmed njiju ali kdo drug, vpleten v pripravo turneje, "ne igra zdravnika", in da sam povsem zaupa Murrayju.

AEG pa nasprotno trdi, da je Murrayja najel Jackson sam in da zato nikakor niso odgovorni za to, kako ga je obsojeni zdravnik zdravil.

Pričala bosta tudi otroka
Sojenje naj bi trajalo tri mesece, na prostor za priče pa bodo med drugim stopili Jacksonovi sodelavci, prijatelji in znanci iz sveta zabave (npr. pevec Prince, glasbenica Diana Ross, producent Quincy Jones, strokovnjak za fitnes in igralec Lou Ferrigno), pa tudi njegovi dve nekdanji ženi Lisa Marie Presley in Debbie Rowe ter starejša dva otroka - 16-letni Prince in leto mlajša Paris.

A četudi bo porota odločila, da je AEG kriv vsega, kar ga dolžijo, pa ni nujno, da bo družba v resnici morala plačati zahtevanih 40 milijard - končni znesek bo namreč določila porota.