Oliver je s svojo odločitvijo razočaral mnoge. Foto: EPA
Oliver je s svojo odločitvijo razočaral mnoge. Foto: EPA

Kuhar, ki uživa status zvezdnika, je s proizvajalcem hrane Sadia, ki spada pod okrilje brazilskega prehrambnega velikana BRF Brazil, podpisal večmilijonsko pogodbo, s katero se je zavezal, da bodo zamrznjeni perutninski izdelki nosili njegovo ime. Linija bo za zdaj na prodaj izključno v Braziliji.

"Jamie, svet je razočaran nad tabo!"
Sodelovanje Sadie in zvezdniškega kuharja je sprožilo plaz kritik, saj mu očitajo, da je izdal svoja načela. Elisabetta Recin, profesorica na oddelku nutricistike na brazilski univerzi, je Oliverjevo odločitev označila za "obžalovanja vredno". "Sadia je podjetje povezano z intenzivno produkcijo. Jamie Oliver ne bo izboljšal Sadie, ampak bo Jamie Oliver zaradi Sadie slabši. Porušil bo vse, kar je gradil dolga leta," je prepričana.

Recinova je po poročanju Telegrapha poudarila, da je poraba zamrznjenih proizvodov v Braziliji v porastu: "Seveda obstaja možnost, da gre za zdravo hrano, vendar ljudem daje občutek, da s tem lahko nadomestijo vse obroke."

"Jamie Oliver, svet je razočaran nad tabo. Upamo, da se iz posla umakneš, dokler je še čas," se je kritikam pridružila brazilska vegetarijanska zveza.

"Potrebujemo velike korporacije"
A Oliver se zagovarja, da je v sodelovanje pristal potem, ko je eno leto sodeloval s Sadio in jih prepričal, da začnejo v proizvodnji uporabljati višje standarde, med drugim je zahteval, da na piščančji farmi v Buriti Alegre poskrbijo za primerno temperaturo.

"Razumem pomisleke ljudi. Pred dvema ali tremi leti s takšnim podjetjem mogoče ne bi sodeloval. A stvari so se spremenile, potrebujemo velike korporacije. Mogoče se motim, a pripravljen sem poskusiti. Čez leto dni vam bomo pokazali rezultate našega dela," je na kritike odgovoril Oliver.

"Na področju zamrznjene hrane se obeta revolucija, saj bomo ponudili kakovostnejšo hrano. Že zdaj pa smo izboljšali razmere za 40 milijonov brazilskih piščancev. In to je samo začetek," je še dodal.