Cesar Akihito se je zahvalil za lepe želje, v nagovoru pa se je spomnil tudi uničujočega potresa in cunamija leta 2011. Foto: Reuters
Cesar Akihito se je zahvalil za lepe želje, v nagovoru pa se je spomnil tudi uničujočega potresa in cunamija leta 2011. Foto: Reuters
Cesar je bil na Japonskem dolgo čaščen kot živeče božanstvo, a se je takšnega statusa otresel šele Akihitov oče Hirohito. Foto: Reuters

Cesar pa se je zahvalil predvsem svoji ženi, cesarici Mičiko, ki mu stoji ob strani ob "osamljenem vodenju najstarejšega cesarstva na svetu".

Mičiko, "plebejka" v palači
Danes 79-letna Mičiko, hči bogatega japonskega poslovneža, je bila prva "plebejka" v modernih časih, ki se je poročila v japonsko cesarsko družino. Poročila sta se leta 1959, Mičiko pa je bila tudi prva japonska cesarica, ki je sama vzgajala svoje otroke in jim pripravljala malico za šolo.

"Biti cesar je lahko zelo osamljeno," je cesar Akihito dejal v pogovoru za "cesarsko tiskovno agencijo" oz. službo za stike z javnostjo cesarske palače. "A k sreči sem imel ob sebi cesarico, ki je vedno spoštovala moj položaj in mi stala ob strani," je dodal Akihito, ki je japonski cesar postal po smrti svojega očeta Hirohita leta 1989.

24.000 ljudi prišlo voščit cesarju
V spremstvu cesarice in drugih članov dvora je Akihito v ponedeljek z balkona cesarske palače tudi pozdravil množico, ki mu je prišla zaželet vse najboljše ob rojstnem dnevu. Po navedbah cesarske palače se je zbralo kar 24.000 ljudi, ki so cesarju vzklikali "banzaj" in mu želeli še mnoga leta.

Cesar se je zahvalil za lepe želje, v nagovoru pa se je spomnil tudi uničujočega potresa in cunamija leta 2011. "Vsem žrtvam katastrofe želim vse najboljše," je dejal.

Cesar in cesarica, "običajen par"
Cesar je bil na Japonskem dolgo čaščen kot živeče božanstvo. Tega statusa se je po porazu Japonske v drugi svetovni vojni znebil šele Hirohito, Akihito in Mičiko pa sta se kar najbolj poskušala predstavljati kot "običajen par" in zmanjševati razlike med dvorom in podložniki. Še vedno pa je cesarska družina na Japonskem zelo spoštovana.

Japonska cesarska palača je sicer za javnost odprta dvakrat letno - za cesarjev rojstni dan in na drugi dan novega leta, ko cesarska družina skupno zaželi vse najboljše cesarstvu.