Gayetova se je na slovesnosti držala bolj v ozadju. Foto: EPA
Gayetova se je na slovesnosti držala bolj v ozadju. Foto: EPA
Hollandove skoke čez plot je januarja lani obelodanil tabloid Closer. Foto: Closer

pojavila na uradnem dogodku, ki se ga je udeležil francoski predsednik François Hollande, s tem pa le še spodbudila ugibanja, da predsednik svojo ljubico počasi uvaja na mesto prve dame.

43-letna Gayeteva, oblečena v črnino, je bila med udeleženci slovesnosti ob 75. obletnici slavnega vojnega nagovora generala Charlesa de Gaulla.

Kot poroča Guardian, je igralka na slovesnost v Mont Valerien na zahodnem robu Pariza prispela le malo pred Hollandom, ob tem pa je na invalidskem vozičku potiskala svojega dedka, Alaina Gayeta, odlikovanega junaka francoskega uporniškega gibanja. Gayetevo, ki je med slovesnostjo ostajala na diskretni distanci s Hollandom, medtem ko se je ta rokoval z nekdanjimi borci uporniškega gibanja, je spremljal še njen oče Brice.

Slovesnost je zaznamovala obletnico zgodovinskega de Gaullovega radijskega nagovora iz Londona 18. junija 1940, v katerem je pozval Francoze, naj se uprejo nemški okupaciji.

Iz predsednikovega urada sicer vztrajajo, da je bila prisotnost Gayeteve na slovesnosti popolno naključje. "Z naše strani ni bilo nobenega povabila," je zatrdil Hollandov svetovalec, ki je medijem še povedal, da je bila igralka na slovesnosti zgolj v vlogi vnukinje odlikovanega borca.

Je pa ravno v četrtek revija Paris Match na naslovnici objavila novico o tem, kako igralka "malo po malem zaseda svojo novo vlogo" kot uradna spremljevalka predsednika. Aprila pa je Voici, isti tabloid, ki je par novembra ujel v Elizejski palači, objavil njune fotografije med sprehodom po La Lanterne, predsednikovi rezidenci v Versaillesu.

V zadnjih mesecih so mediji Hollanda sicer pogosto spraševali o njegovem razmerju z Gayetevo, a predsednik do zdaj zveze še ni ne potrdil ne zanikal, češ da ima pravico do zasebnosti.

Burno ljubezensko življenje
60-letni Hollande se je s svojo dolgoletno spremljevalko, 50-letno novinarko Valerie Trierweiler, razšel lani, potem ko je na dan prišlo njegovo ljubimkanje z Gayetevo.

Ko je francoski tabloid Closer januarja lani objavil fotografije Hollanda, kako vstopa v stanovanje Gayeteve, je to v Franciji, sicer vajeni predsedniških skokov čez plot, sprožilo pravi medijski vihar, Trierweilerjeva pa je morala za nekaj časa celo v bolnišnico – nekateri mediji so poročali, da je doživela živčni zlom, sama je v septembra objavljeni avtobiografiji zapisala, da si je skušala vzeti življenje s stekleničko uspaval.

Knjiga je bila prava uspešnica, v njej pa je novinarka brez usmiljenja obračunala z nekdanjim partnerjem, ki ga je opisala kot hladnokrvnega egoista in "šampanjskega socialista", ki prezira revne.

Hollande je sicer s Trierweilerjevo varal svojo nekdanjo spremljevalko, političarko Ségolène Royal, s katero ima štiri otroke. Royalova je po nekaj letih zamere očitno zakopala, saj danes zaseda stolček ministrice za ekologijo v Hollandovi vladi.