25-letna Madžarka podira rekorde in pobira medalje, hkrati pa prevzema dominantno vlogo v ženskem plavanju. Foto: EPA
25-letna Madžarka podira rekorde in pobira medalje, hkrati pa prevzema dominantno vlogo v ženskem plavanju. Foto: EPA
Prav na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Dohi je bila na čelu tistih plavalk, ki so bile zaslužne za napredek rezultatov v ženskem plavanju. Foto: EPA
Veliko zaslug za uspeh ima njen soprog. Foto: EPA

Hosszújeva je v Dohi tekmovala v devetih disciplinah, v osmih se je uvrstila med prve tri na svetu. Štirikrat je stala na najvišji stopnički, v vseh podrla svetovne rekorde (tako na 100 kot na 200 metrov hrbtno ter 100 in 200 metrov mešano) in poleg tega domov odnesla še srebrno medaljo v disciplinah 200 metrov prosto, 200 metrov delfin, 400 metrov mešano in 50 metrov hrbtno. Madžarka svoj vzpon doživlja od zadnjih olimpijskih iger in se ne ozira nazaj, le strmi k višjemu cilju - olimpijski medalji, ki ji še manjka v zbirki dosežkov.

"Ne znam vam povedati, kaj je skrivnost. Je le trdo delo, ki se ponavlja vsak dan in daje rezultate na koncu," je dejala pred kratkim za italijanski portal Master Swim. Madžarka se je pri 19 letih preselila v Los Angeles, kjer je začela študirati. Ko se je po štirih letih vrnila na Madžarsko, so bile pred njo olimpijske igre v Londonu. Čas v mestu angelov danes opisuje kot izkušnjo, ki ji je odprla pogled v svet.

Predvsem pa je spremenilo njen način razmišljanja, o čemer se je razpisala v prihajajoči biografiji, ki je - kot pravi - bolj kot ne motivacijska knjiga. "Upam, da bo ta knjiga navdihnila vsaj eno osebo. Je psihološka knjiga, v kateri razložim, kako sem postala 'železna dama' in zakaj so mi dali ta vzdevek. Pišem o svojih izkušnjah na londonskih olimpijskih igrah oz. kaj se je zgodilo tisto leto, da sem se spremenila," je dejala o svoji preobrazbi plavalka.

Vzdevek "železna dama" se je drži dobri dve leti. In zdaj se z njim počuti bolj samozavestna, čeprav ji na začetku ni ugajal. "Zdaj verjamem, da mi ustreza, in upam, da ga bom vredna tudi v prihodnosti," je dejala Madžarka. Ko stopi na štartni blok, jo sam vzdevek motivira, da se potrudi po svojih močeh. "Vzdevek ni prišel po naključju," pravi sama.

Z mislimi usmerjena le na zmago
Njeno delovno etiko najbolje povzame skladba Monster v izvedbi Kanyeja Westa. "Poskušam biti zelo agresivna med treningi in ta skladba gre v to smer," je dejala v pogovoru za portal Arena Water Instinct. Plavati jo je naučil dedek in že v mladinskih letih je dosegala lepe rezultate. Ko je bila stara deset let je v nekem intervjuju izjavila, da bo leta 2004 olimpijska zmagovalka. Sicer se je takrat uvrstila v ekipo, toda njena najboljša uvrstitev v Atenah je bilo 31. mesto.

Zgodbe o uspehu pa še zdaleč ne piše sama, saj je ob bazenu ves čas prisoten njen temperamentni soprog Shane Tusup. Z Američanom sta se po petih letih sestajanja lani poročila.