Arminka Helić (na fotografiji skrajno levo) je skupaj z Angelino Jolie in Williamom Haguom pred dobrima dvema letoma obiskala spominski center Potočari blizu Srebrenice. Foto: EPA
Arminka Helić (na fotografiji skrajno levo) je skupaj z Angelino Jolie in Williamom Haguom pred dobrima dvema letoma obiskala spominski center Potočari blizu Srebrenice. Foto: EPA
Pri norveškem letalskem prevozniku so ločitveno dramo Brada in Angeline izkoristili za oglaševalski navdih: ugodne cene poletov med Oslom in Los Angelesom oglašujejo z namigom "Brad je samski". Foto: Reuters
Povod za to, da je Joliejeva vložila zahtevek za ločitev od Pitta, naj bi bil njegov izpad na zasebnem letalu pred nekaj dnevi. Foto: Reuters

Brada Pitta je po poročanju britanskih tabloidov zelo zmotilo, ko je Angelina za svoji svetovalki najela 48-letno Arminko Helic (izvirno Helić) in 37-letno Chloe Dalton (skupaj vodijo dobrodelno organizacijo JPDH: Jolie Pitt Dalton Helic). Še posebej naj bi mu šli v nos ženini sestanki z nekdanjo bošnjaško begunko, zdaj vplivno političarko in baronico Arminko, njuna srečanja je menda označil za "shod čarovnic", razbesnele pa so ga nekatere odločitve, ki jih je Angelina sprejela po njenem nasvetu.

Arminka in Angelina, neločljivi zaveznici
Tako Helićeva kot Daltonova sta tako rekoč povsod potovali z družino, po Bradovem mnenju sta Angelini dodobra oprali možgane. Zaradi tega naj bi se zakonca na svojem londonskem domovanju redno burno prepirala: Bradu se je zdelo, da ni več poročen z Angelino, ampak s političarko, piše Daily Mail.

48-letna lady Helic, ki si je pot v politične višave utrla kot posebna svetovalka Williama Hagua, je bila leta 2014 sprejeta v zgornji dom britanskega parlamenta - na slovesnosti seveda ni manjkala Joliejeva -, bila pa naj bi ključna oseba v podporni ekipi Joliejeve v prihajajoči ločitveni bitki. (Angelina je že najela ločitveno odvetnico Lauro Wasser, ki je zastopala tudi Johnnyja Deppa v primeru proti Amber Heard, op. a.)

Kot piše Daily Mail, je lady Helic, Angelinina asistentka, svetovalka in najboljša prijateljica, "pametna, močna in brezpogojno zvesta". Skupaj redno potujeta, pred kratkim sta, denimo, obiskali svetovno sodišče OZN-a v Haagu in opazovali mjanmarske volitve. Ne le to, baronica je tako tesno povezana z Angie, da je bila tudi v trenutku, ko se je ta odločila javno povedati namero o ločitvi, z njo.

Vplivna torijka bošnjaškega rodu
Arminka Helic se je rodila leta 1968 v Gračanici, majhnem kraju blizu Tuzle. Po zaključenem študiju angleškega jezika in književnosti se je želela posvetiti preučevanju Shakespeara, a je iz države sredi vojne vihre zbežala leta 1992, v London je prišla brez prebite pare. Najprej je pomivala posodo, kmalu pa se je vpisala na prestižno London School of Economics in se pridružila britanski konservativni stranki, danes naj bi spadala med stotino najvplivnejših desničarjev na Otoku.

Njena pot navzgor je šla neverjetno hitro - nekateri prosrbski mediji iz BiH-a so pisali, da je napredovala s tem, ko se je predstavljala kot "žrtev srbskih četnikov, ki so ji pobili skoraj celo družino", v resnici pa naj bi, kot je pokazala raziskava britanske tajne službe MI5, šlo za daljne sorodnike -: že leta 1998 je bila svetovalka za mednarodne odnose, leta 2006 pa se je znašla pod drobnogledom javnosti kot članica Haguove ekipe. Prav ona je, potem ko si je ogledala njen režijski prvenec V dolini krvi in medu, ministra leta 2012 predstavila Angelini Jolie. Z omenjenim filmom je Angelina nanjo naredila velik vtis, saj je, kot je izjavila Helićeva, kljub zapletenosti položaja bilo "očitno, da ve, o čem govori".

Prepir na letalu kot povod
Medtem so pri FBI-ju le potrdili, da so sprožili preiskavo proti Bradu Pittu zaradi domnevnega fizičnega in besednega nasilja nad svojimi otroki. O začetku preiskave je v četrtek poročal že novičarski portal TMZ, a je policija navedbe zavrnila. Domnevno nasilje naj bi bilo tudi razlog za Angelinino zahtevo za ločitev od Pitta. Anonimni vir naj bi po poročanju portala pristojnim razkril, da je Pitt začel vpiti in postal nasilen do otrok, natančneje do njunega 15-letnega posvojenca Maddoxa, na zasebnem letalu. Bil naj bi pod vplivom alkohola in vpil naj bi tudi po pristanku.

Kot so za Us Weekly povedali viri, so se v rokah preiskovalcev že znašli posnetki omenjenega spora. Tisti, ki so ga videli, potrjujejo, da je bil Brad videti pijan in da je veliko kričal, menda pa ni bilo nikakršnega fizičnega nasilja.