Princ velja za osmega najprivlačnejšega moškega v Evropi. Foto: EPA
Princ velja za osmega najprivlačnejšega moškega v Evropi. Foto: EPA
Princ s svojo izbranko
Princ Guillaume se bo poročil z grofico Stephanie de Lannoy, ki prihaja iz ene najstarejših belgijskih aristokratskih družin. Foto: EPA

Poročni obred se bo začel v petek, ko bo potekal civilni del poroke brez prisotnosti novinarjev. Temu bo sledila slavnostna večerja, poročno slavje pa se bo končalo v soboto s cerkvenim obredom v tamkajšnji katedrali Notre Dame.

Dogodek bo privabil člane kraljevih družin iz vse Evrope. Med njimi bosta belgijski kralj Albert II. in kraljica Paola, nizozemska kraljica Beatrix in nizozemski prestolonaslednik Willem-Alexander z ženo, princeso Maximo. Navzoči bodo tudi norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja, danska kraljica Margareta, švedska kraljica Silvia in princesa Laila Salma, žena maroškega kralja Mohameda VI.

Po besedah 30-letnega princa Guillauma, ki po navedbah spletne strani beautifulpeople velja za osmega najprivlačnejšega moškega v Evropi, njegova poroka z 28-letno grofico de Lannoy ne bo tako velika kot tiste, ki jih je bilo videti v Monaku ali v Londonu. "Vzdušje na najini poroki bo drugačno od tistega na porokah v Monaku in Londonu," je dejal luksemburški prestolonaslednik.

Kljub temu bo po njegovih navedbah to "mednarodni dogodek in tako dober izgovor, da se pokaže praznična in vesela plat Luksemburga", finančnega središča, za katerega je sicer značilno mokro in vetrovno vreme. Tamkajšnje prebivalstvo, ki šteje pol milijona ljudi, si bo lahko v soboto ogledalo člane kraljevih družin na obisku, ko se bodo sprehodili po mestu.

Največji kraljevi dogodek v Luksemburgu v zadnjih desetletjih bodo proslavili tudi z brezplačnimi koncerti, s pouličnimi predstavami in z velikim ognjemetom. Zaradi varčevalnih ukrepov, sprejetih v različnih evropskih državah, bodo za slavje v primerjavi s poročnimi slavji članov drugih kraljevih družin sicer namenili manj denarja.