Kraljica Elizabeta bo 90 let praznovala z veliko zabavo. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta bo 90 let praznovala z veliko zabavo. Foto: Reuters

Priprave na rojstni dan kraljice Elizabete II. so v polnem teku. Čeprav bo kraljica 90 let dopolnila 21. aprila prihodnje leto, bo rojstnodnevna zabava potekala šele maja. Rojstnodnevno praznovanje kraljice bo trajalo kar tri dni, od 12. do 15. maja, na njem pa bo nastopilo 1.500 glasbenikov, plesalcev, obetajo se tudi nastopi znanih igralcev.

Člani kraljeve družine se bodo zabavali vse tri dni, kraljica pa se bo udeležila samo sklepnega večera. Vstopnice za praznovanje, na voljo jih je 25.000, so začeli prodajati že v torek.

Organizatorji pričakujejo, da bodo vstopnice hitro razprodane. Zanje je treba odšteti med 55 in 165 funti, za finalni večer pa med 75 in 195 funti. Na voljo bo tudi 5.000 brezplačnih vstopnic, ki bodo ljubiteljem kraljeve družine omogočile, da si na ogromnem zaslonu ogledajo neposreden prenos sklepnega večera iz gradu Windsor.

Producent in direktor zabave je za The Guardian povedal: "Trdo delamo, da bi organizirali čim bolj unikatno rojstnodnevno zabavo."

Kraljica praznuje kar dvakrat
Kraljica rojstni dan sicer praznuje kar dvakrat. Gre za tradicijo, ki jo je uvedel kralj Edvard III. na začetku 20. stoletja. Sam je namreč rojstni dan praznoval novembra, a je uradno slovesnost zaradi lepšega vremena prestavil na poletje, zdaj pa ji sledijo vsi britanski monarhi. Tako kraljica po navadi 21. april preživi v krogu družine, uradne slovesnosti po vsej državi in velika parada ob jubileju pa vsako leto potekajo šele tretjo soboto v juniju.