Jean Dujardin s soigralko Berenice Bejo v Umetniku. Foto: EPA
Jean Dujardin s soigralko Berenice Bejo v Umetniku. Foto: EPA
Dujardinu te dni ne morete ubežati. Foto: Screenshot GQ
Soprogo Alexandro Lamy je spoznal na snemanju serije Un gars, une fille. Foto: Reuters

Za čez noč pridobljeno slavo in nagrade se ima šarmantni francoski igralec, ki niti angleško ne govori prav dobro, zahvaliti Umetniku, nememu črno-belemu filmu, ki je nepričakovano letošnji oskarjevski favorit.
Dujardin se je tako znašel v družbi Georgea Clooneyja in Brada Pitta, ki se med drugimi potegujeta za tako zaželeni zlati kipec, ki ga bodo podelili 26. februarja.
In potem ko je že v Cannesu prejel nagrado za svojo vlogo zvezdnika nemih filmov, katerega kariero sesuje pojav zvoka, je Dujardin precej slavnejšim tekmecem odnesel še zlati globus in nagrado igralskega ceha.

Pa je Francoz, ki obožuje klasični Hollywood in igralce, kot je bil Paul Newman, pripravljen osvojiti Hollywood? Sam pravi, da se tam ne vidi, saj da je preveč Parižan, da bi se preselil v Kalifornijo.
Weinstein lobira
Z vprašanjem, ali lahko Jean Dujardin postane domače ime tudi v Ameriki, se ukvarja tudi Hollywood Reporter. Ta ugotavlja, da "zna biti težko", še posebej, ker je njegov materni jezik francoščina.
"Jean bi dobil v ameriškem filmu le vlogo Francoza," pove za Hollywood Reporter Laray Mayfield, ki je bil pristojen za igralsko postavo v Dekletu z zmajskim tatujem. "Tudi ameriškega igralca ne bodo najeli za francoski film, razen če imajo vlogo za Američana."

A vsi se ne strinjajo s tem. Harvey Weinstein, ki slovi po svoji intenzivni oskarjevski kampanji in stoji tudi za Umetnikom, Dujardinu poje hvalo: "Mislim, da nisem videl nekoga s takšno mednarodno zvezdniško avro vse od Marcella Mastroiannija in Sofio Loren. Drama, komedija, petje in ples - on je popoln filmski zvezdnik, ki v vsak projekt, v katerega je vpleten, prinese krasne zamisli in energijo."

"Francoski George Clooney"
Čas bo povedal, ali ima Dujardin kaj možnosti za večji uspeh v ZDA, a za zdaj mu gre šarmiranje tamkajšnjega občinstva kar dobro od rok. Pred dnevi se je namreč ustavil na oddaji Jaya Lena The Tonight Show in pokazal, da ga ne kličejo zaman "francoski George Clooney".

Zdaj pa je 39-letnik, ki je od leta 2009 poročen z igralsko kolegico Alexandro Lamy, svoj smisel za humor pokazal še v kratki videoparodiji, v kateri se Dujardin poteguje za vlogo zlobneža v naslednjem akcijskem filmu. Napoved naslednje vloge?
Niti ne - kmalu ga bomo namreč videli v belgijski žgečkljivi komediji Les infideles, nato v francoskem trilerju Möbius, za leto 2013 pa ima za zdaj napovedano le francosko dramo Orage d'une nuit d'été.

Obisk pri Lenu in video Funny or Die si lahko ogledate spodaj.