Hillary Clinton in Sergej Lavrov leta 2012, v mirnejših časih za odnose med ZDA in Rusijo. Foto: Reuters
Hillary Clinton in Sergej Lavrov leta 2012, v mirnejših časih za odnose med ZDA in Rusijo. Foto: Reuters

Voditeljica Christiane Amanpour, veteranska CNN-ova zunanjepolitična dopisnica, je za zadnje vprašanje intervjuja, v katerem sta se lotila tako ruskega posredovanja v Siriji kot obtožb vdorov v ameriške strežnike, prihranila pred kratkim razkriti posnetek Trumpovega opolzkega bahanja o ženskah.

"Lahko še eno vprašanje? Malce predrzno, ampak vas bom vseeno vprašala. Rusija je imela svoj Pussy Riot moment. Kaj si mislite o Trumpovem "pussy riot" momentu?" je vprašala Amanpourjeva in imela pri tem v mislih jasno Trumpovo izjavo, da ženske kar zagrabi za pi**ko. Izjava je republikanskega predsedniškega kandidata stala precej - padel je v anketah, zapuščajo ga ugledni republikanci, za nameček pa bi ga nekateri radi še sodno preganjali zaradi spolnega napada.

Lavrov je na vprašanje odgovoril hladnokrvno: "No, ne vem, angleščina ni moj materni jezik, ne vem, ali bom zvenel dostojno. V vaši predsedniški kampanji je toliko p**k na obeh straneh, da raje ne bi komentiral tega."

58-letna Amanpourjeva očitno na tako repliko ni bila pripravljena, saj je planila v smeh. "O, moj Bog, tega pa nisem pričakovala," se je hehetala.

Odnosi ZDA-Rusija na najnižji točki
Lavrov naj bi se v sredo v Lozani v Švici sešel z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, potem ko so se odnosi med ZDA in Rusijo v zadnjih tednih močno poslabšali in so dosegli najnižjo točko po hladni vojni.

V srčiki spora so nasprotna stališča glede taktike v Siriji (ZDA trdijo, da Rusija ne napada samo Islamske države, ampak tudi "zmerne" upornike) in vdor domnevno ruskih hekerjev v strežnike demokratske stranke.